Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Ministerský návrh zákona o mzdách u zdravotníkov podporu nenašiel

Anton Szalay Foto: TASR/Martin Baumann

Šéf Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb Anton Szalay si myslí, že k dohode tento rok ani nedospejú.

Bratislava 4. marca (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva by v tomto roku chcelo dotiahnuť legislatívnu úpravu platov zdravotníkov v štátnych nemocniciach. O zákone, ktorý by ju priniesol, dnes na jeho pôde šéfka rezortu Zuzana Zvolenská opäť rokovala so zástupcami zdravotníkov. Tým sa navrhované riešenie nepáči, keďže sa netýka zamestnancov v neštátnych zdravotníckych zariadeniach. Šéf Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb Anton Szalay si myslí, že k dohode tento rok ani nedospejú.

Ako poukazuje Janka Strápková, prezidentka Slovenskej komory medicínsko-technických pracovníkov, už na vlaňajšom stretnutí všetky zúčastnené komory aj odborové organizácie odmietli návrh upravovať mzdy iba v štátnych zariadeniach. "Tento problém vnímame ako zásadný," konštatovala po dnešnom rokovaní s tým, že úpravy platov sa musia týkať všetkých zdravotníckych pracovníkov. Rokovanie podľa jej slov nesplnilo očakávanie, keďže sa opäť dospelo k záveru, že ministerstvo takúto požiadavku nie je schopné zabezpečiť.

Aj odborový zväz zdravotníctva žiada zákon pre celé zdravotníctvo. Rovnako ako komore medicínsko-technických pracovníkov sa jeho zástupcom nepáčia ani navrhnuté koeficienty, ktorými sa má prerátavať mzda. "Nielen lekár a sestra vykonávajú dôležité úkony v nemocniciach, bez ktorých by sa nedali liečiť pacienti," zdôraznil Szalay. Ministerský návrh podľa jeho slov prináša iba mierne navýšenie mzdy a neodmeňuje obdobne náročné činnosti rovnako.

Zástupcom sestier zase na stretnutí chýbal priestor na vysvetlenie ich pripomienok, Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek totiž ministerstvu predložila vlastnú predstavu riešenia platovej otázky. "Ministerstvo predstavilo návrh, ktorým chce zakonzervovať súčasný stav, aj to len v štátnych nemocniciach, s tým nemôžeme súhlasiť," vyhlásila prezidentka komory Iveta Lazorová. Sestry dlhodobo žiadajú vlastný zákon, ktorý by upravil ich platy, súčasný návrh ich rieši spolu s ostatnými zdravotníkmi s výnimkou lekárov.

Ministerstvo chce podľa šéfky komunikačného odboru Zuzany Čižmárikovej svojim návrhom ukázať, ako si predstavuje poriadok v štátnych nemocniciach. "Veríme, že tento model bude inšpiratívny aj pre ostatných zriaďovateľov nemocníc natoľko, aby sa aspoň začali približovať k tomu, čo máme nastavené v štátnych nemocniciach," uviedla.

Poukázala na to, že ministerstvo vie garantovať mzdy iba v tých nemocniciach, na ktoré má dosah. "Od začiatku si stojíme za tým, že iba v štátnych zdravotníckych zariadeniach môžeme dať garanciu všetkým zdravotníkom, že to čo povieme, čo nadefinujeme, budeme aj napĺňať. U iných poskytovateľov nemáme ani len základné ekonomické dáta, tam nemôžeme garantovať mzdu daným zdravotníkom," dodala Čižmáriková.