Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Zaočkovanosť detí proti MMR dosiahla v okrese Zvolen vyše 92 percent

Ilustračné foto Foto: TASR - František Iván

Základnému očkovaniu podliehalo vo Zvolenskom okrese spolu 660 detí, zaočkovaných je 609 z nich.

Zvolen 19. mája (TASR) - Zaočkovanosť detí narodených v roku 2020 v základnom očkovaní proti osýpkam, mumpsu a ružienke (MMR) dosiahla v okrese Zvolen vyše 92 percent. TASR to potvrdila vedúca oddelenia epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) vo Zvolene Jana Sitášová.

Základnému očkovaniu podľa nej podliehalo vo Zvolenskom okrese spolu 660 detí, zaočkovaných je 609 z nich.

Doplnila, že zaočkovanosť detí narodených v roku 2020 v základnom očkovaní proti MMR dosiahla v okrese Detva vyše 93 percent. Podliehalo mu 257 detí a zaočkovaných bolo 240 detí. "Dôvodmi, prečo nie sú všetci, boli trvalé a dočasné kontraindikácie u detí, ale aj odmietanie očkovania zo strany rodičov," spresnila.

Medzi ďalšie príčiny podľa jej slov patria aj nezodpovednosť a ľahostajnosť k očkovaniu svojich detí v sociálne neprispôsobených rodinách. "Nedostavia sa ani po písomnom predvolaní," objasnila. V súčasnosti sa tiež zvyšuje počet prípadov, keď sú rodičia pod vplyvom vedecky nepodložených informácií o vakcinácii na diskusných fórach sociálnych sietí. "Podpíšu tak u pediatra vyhlásenie o odmietnutí očkovania. Ako dôvod uvádzajú obavy z vedľajších účinkov," poznamenala s tým, že niektorí neprišli na očkovanie aj pre pandémiu nového koronavírusu. Uviedla, že to tiež bolo napríklad pre nedostupnosť vakcín.

Sitášová pripomenula, že v sídle RÚVZ funguje poradňa očkovania. V rámci nej robia individuálnu, osobnú konzultáciu s rodičmi maloletých detí. Týka sa významu očkovania a dôsledkov, ktoré neočkovanie dieťaťa môže spôsobiť. Zdôraznila, že rodičov, ktorí svoje dieťa nedajú zaočkovať, predvolajú na RÚVZ na priestupkové konanie.

Celoslovenská zaočkovanosť detí narodených v roku 2020 v základnom očkovaní proti osýpkam, mumpsu a ružienke klesla pod hranicu 95 percent. Hlavný hygienik SR Ján Mikas konštatoval, že tak nedosahuje úroveň zabezpečujúcu kolektívnu imunitu na celonárodnej úrovni. Na úrovni krajov sa zaočkovanosť detí narodených v roku 2020 proti MMR udržala nad 95 percent len v Nitrianskom a Trnavskom kraji.