Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Zaočkovanosť pod 90 percent bola vlani v 19 obvodoch okresu Prievidza

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Zaočkovanosť detí s ročníkom narodenia 2020 proti osýpkam, mumpsu a ružienke (MMR) dosiahla vlani 89,5 percenta.

Bojnice 4. mája (TASR) - Zaočkovať svoje deti, narodené v rokoch 2020 a 2010, odmietlo vlani v okrese Prievidza takmer o 30 percent viac ľudí ako v predchádzajúcom roku. Zaočkovanosť pod hranicu 90 percent zaznamenali odborníci celkovo v 19 obvodoch okresu u 53 druhov očkovania. Vyplýva to zo štatistiky Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Prievidza so sídlom v Bojniciach.

Zaočkovanosť detí s ročníkom narodenia 2020 proti osýpkam, mumpsu a ružienke (MMR) dosiahla vlani 89,5 percenta. "Dôvodom neočkovania boli kontraindikácie (3,5 percenta), odmietnutie (6,3 percenta) a iné dôvody (0,7 percenta)," priblížila vo štvrtok pre TASR regionálna hygienička Zuzana Tornócziová.

Hranicu 90 percent podľa nej nedosiahla zaočkovanosť v 13 obvodoch. V okrese Partizánske, ktorý rovnako patrí pod RÚVZ Prievidza, bola v ročníku narodenia 2020 zaočkovanosť proti MMR 96 percent.

Preočkovanie proti MMR kontrolovali odborníci v okrese Prievidza u detí narodených v roku 2010, zaočkovanosť dosiahla 93,2 percenta. "Dôvodom neočkovania boli kontraindikácie (1,7 percenta), odmietnutie očkovania (4,5 percenta) a iné dôvody (0,6 percenta). Zaočkovanosť nedosiahla hranicu 90 percent v siedmich obvodoch. V okrese Partizánske bolo preočkovanie v 11. roku života na úrovni 97,6 percenta.

Celkovo nebola v okrese Prievidza dosiahnutá zaočkovanosť 90 percent v 19 obvodoch u 53 druhov očkovania. "Dôvodom boli prevažne odmietnutia očkovania zo strany rodičov detí, žiadosti o odklad niektorých druhov očkovania na neskoršie obdobie, posúvanie očkovania z dôvodu dočasnej chorobnosti detí, ktoré sa v niektorých prípadoch skončilo nakoniec odmietnutím, ako i sociálne prípady," ozrejmila Tornócziová.

Problémom je podľa nej i nedisciplinovanosť niektorých rodičov, ktorí nechodia na očkovanie v riadnom termíne napriek opakovaným predvolaniam zo strany lekárov. "Očkované neboli i niektoré deti, ktoré sa s rodičmi dlhodobo zdržiavajú v zahraničí. Problémy spôsobovali aj prechodné výpadky niektorých vakcín na trhu určených na povinné pravidelné očkovanie," doplnila.

Za kontrolované obdobie odborníci zaznamenali v najväčšom okrese Trenčianskeho kraja nárast odmietnutí očkovania v kontrolovaných ročníkoch narodenia o 29,9 percenta. Nedostatky zistené počas kontroly očkovania RÚVZ s lekármi rieši priamo na mieste.