Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Záujem o vyšetrenie kŕčových žíl je pod Tatrami dosť veľký

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Typické príznaky, kedy by už mal pacient navštíviť lekára, sú pocit ťažkých nôh, puchnutie nôh a nočné kŕče.


Poprad 2. júna (TASR) – Popradčania si dnes už po druhýkrát mohli dať skontrolovať, v akom stave sú žily na ich nohách. Stalo sa tak v rámci akcie Hnutia za zdravé nohy, ktorá sa od začiatku apríla do polovice júna koná v 46 slovenských mestách. „Záujem zo strany Popradčanov bol pomerne veľký, aj preto sme sa sem vrátili. Ľudia chodia priebežne, pri našej prvej návšteve sme mali viac ako 130 ľudí, vyzerá to, že aj tento raz bude dosť veľký záujem. Rovnako to bolo aj v Spišskej Novej Vsi, kde sme boli tiež dvakrát,“ uviedol pre TASR koordinátor akcie Emil Daňko.

Ľudia sa pri príchode najprv zaregistrujú, následne ich edukátorka prevedie maketou žily, kde získajú veľa dôležitých informácií o chronickom žilovom ochorení, ako sa správať pri prvých príznakoch, ako správne cvičiť na prekrvenie dolných končatín a pod. Súčasťou ukážky je aj video, v ktorom je názorne ukázané, prečo nohy bolia, a čo by s tým ľudia mali robiť. „Upozorňujeme ich na to, aby si neliečili tieto problémy sami, pretože to nie je nádcha. Mali by to nechať na lekára, aby to zhodnotil a nastavil liečbu, či už kompresnú alebo medikamentóznu,“ dodáva Daňko.

Pri autobuse, v ktorom je aj odborný lekár na kŕčové žily, sa podľa neho častejšie pristavia starší ľudia. Celá akcia je zameraná na to, aby chronické ochorenie žíl zachytili lekári v prvom, prípadne v druhom štádiu. Zároveň má pôsobiť preventívne, aby choroba nedošla až do posledného štádia, ktorým je otvorený vred predkolenia. „Chronické žilové ochorenie postihuje najčastejšie staršiu generáciu, vyskytuje sa však už aj v nižšom veku, najmä u ľudí, ktorí majú na to genetickú pre dispozíciu. Častejšie sa objavuje u žien, ktoré nohy viac namáhajú, napr. v tehotenstve, ale tiež u obéznych ľudí,“ vysvetľuje endokrinologička Ivana Jurínová, ktorá sa vyšetrovaním kŕčových žíl zaoberá už dva roky.

V rámci prevencie tohto ochorenia je podľa nej potrebné si nohy dvíhať pri návrate domov, striedať teplú a studenú sprchu, bicyklovať či plávať a nenosiť tesné oblečenie. Pokiaľ sa objavia prvé príznaky, napr. ťažké nohy, žilky, či malé vlásočnice, už je potrebné sa o nohy starať viac. „Treba piť dostatočné množstvo tekutín, aby nehustla krv, nevznikali zrazeninky, to v tých vyšších štádiách ochorenia,“ upozornila Jurínová.

Typické príznaky, kedy by už mal pacient navštíviť lekára, sú pocit ťažkých nôh, puchnutie nôh a nočné kŕče. „Muži prídu, keď majú zdravotný problém, ženy skôr, keď je to už aj estetický problém. Pýtajú sa, ako sa dajú tie žilky odstrániť,“ dodáva Jurínová. Kŕčové žily sa podľa nej najčastejšie objavujú u ľudí, ktorí v práci dlho stoja napr. pri páse, alebo naopak u tých, ktorí celý deň chodia ako čašníci, ale tiež už ľudí, ktorí majú sedavú prácu.

„Popradom dnes naša tour nekončí, pokračujeme ešte dva týždne, v stredu 3. mája sme v Ružomberku, potom v Martine, Žiline, odtiaľ smerujeme do Čadce, potom do Veľkého Krtíša, cez Nitru do Trenčína a posledné stanovište bude v Bratislave na Kramároch,“ uzavrel Daňko.