Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Závislosť od nakupovania negatívne ovplyvňuje sociálne väzby

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Pohnútkou na nakupovanie podľa nej môže byť napríklad smútok, osamelosť, ale aj hnev, nenaplnenie v profesijnom živote či neuspokojivý partnerský život.

Bratislava 29. februára (TASR) – Medzi nelátkové závislosti patrí aj oniománia, prejavujúca sa chorobným nakupovaním. „Závislosť od nakupovania zasahuje do života a spôsobuje množstvo bolesti, predovšetkým v sociálnych väzbách,“ priblížila pre TASR riaditeľka sociálno-rehabilitačnej starostlivosti bratislavského Sanatória AT pre pacientov s rôznymi typmi závislostí Jana Žemličková.

Závislosť od nakupovania tiež prináša finančné problémy a ujmu v psychickej a emočnej oblasti. „Prevažujú časté výkyvy nálad a poruchy spánku. Objaviť sa môžu dokonca aj závraty a depresie,“ uviedla odborníčka.

Táto závislosť sa podľa nej vyskytuje u ľudí zo všetkých spoločenských vrstiev, prevažne u žien okolo dvadsiatky a tridsiatky. Tiež u mužov, najčastejšie nákupom tovarov v oblasti športu, elektrotechniky či zberateľských vášní. Problém sa vyvíja nebadane a dlho. Zatiaľčo alkoholizmus je pre okolie viditeľnejší a je sociálne neprijateľný, človek závislý od nakupovania je naopak 'trendy'. „Mali sme dokonca v sanatóriu klientku, ktorá sa prišla uzdraviť z alkoholizmu a pritom bola závislá od nakupovania. Vlastnila zbierku kožuchov a schovávala si ich na povale,“ hovorí.

Pohnútkou na nakupovanie podľa nej môže byť napríklad smútok, prázdnota, osamelosť, ale aj nuda, hnev, vzdor, nenaplnenie v profesijnom živote či neuspokojivý partnerský život. V liečbe závislosti je dôležitá spolupráca s odborníkom, teda psychiatrom, psychológom či iným terapeutom. Dôležitá je podľa Žemličkovej aj pomoc rodiny, práve rodinní príslušníci sa chodia radiť, čo považuje za dobré. Liečba podľa nej záleží od konkrétneho človeka a toho, aký má motív pre svoje správanie. Dodala, že zárukou stabilnej zmeny je prekódovanie pôvodných vzorcov správania a poctivo vybudovaný ochranný vzorec správania.

Medzi nelátkové závislosti ďalej patria závislosť od internetu, mobilného telefónu či patologické hráčstvo. Psychológ Jozef Daňovský z online poradne Ligy za duševné zdravie, zameraný na problematiku závislostí, tvrdí, že závisť od nakupovania sa podobá práve závislosti od výherných automatov. „Napätie vlastniť danú vec, v čase nákupu eufória a potom výčitky svedomia. A nutkavé opakovanie tohto správania, až dochádza k zadlžovaniu," uviedol Daňovský.

Odporúča, aby v prípade, že človek vo svojom okolí pozná niekoho, kto nadmerne míňa, požičiava si peniaze na tovary, veci, ktoré kúpi len odloží a nepoužije ich, či ich skrýva alebo vyhadzuje, treba mu odporučiť návštevu ambulantného psychiatra. Takýmto ľuďom odporúča absolvovať ústavnú liečbu na nelátkove závislosti a následne s ním pracuje v individuálnej terapii, počas ktorej riešia splátkový kalendár, cravingy, teda nutkania niečo nakúpiť, finančnú kontrolu aj vzťahové problémy.