Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Zaznamenali výskyt kliešťov, ich aktivita závisí od vonkajšej teploty

Ilustračné foto. Foto: TASR – František Iván

Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Komárne eviduje túto zimu výskyt kliešťov.

Bratislava 30. januára (TASR) - Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Komárne eviduje túto zimu výskyt kliešťov. "Bolo možné ich aj zozbierať vlajkovaním, pretože sezóna nebola úplne prerušená dlhším obdobím," priblížil pre TASR Martin Sojka z RÚVZ v Komárne.

Aktivita kliešťov podľa Sojku závisí od vonkajšej teploty. Podotkol, že ich na snehu nepozorujú, keďže k aktivite potrebujú vyššie teploty.

"Kliešť sa dokáže hýbať v prírode, ak je teplota nad nula stupňov, optimálne už od piatich stupňov, a to najmä v slnečných dňoch," doplnila epidemiologička RÚVZ v Banskej Bystrici Mária Avdičová. Riziko zaklieštenia je podľa nej minimálne, keďže ľudia v tomto období chodia do prírody dostatočne oblečení.

Priblížila, že v menšej miere ich je vidieť skôr zaklieštených na domácich miláčikoch. "Kliešte vyhľadávajú svoje obete najmä v čase rozmnožovania, a to je obdobie apríl až máj, čomu hovoríme jarná aktivita kliešťov," spresnila.

Veterinárka Veronika Patoprstá podotkla, že kliešte môžu byť aj v zimnom období, ak je príliš teplo. "Z vlastnej skúsenosti môžem potvrdiť, že aj v čase, keď je sneh, sa výnimočne môžu vyskytnúť," doplnila.

Avdičová ľuďom, ktorí sa chcú ochrániť pred nákazou kliešťovou encefalitídou, odporúča, aby sa očkovali aspoň dvoma dávkami. "Napríklad vo februári a marci, aby boli v apríli už chránení," doplnila. Tretiu dávku odporúča v auguste na posilnenie pred tzv. jesennou aktivitou kliešťov.

Kliešťová encefalitída je akútne infekčné vírusové ochorenie, ktoré postihuje centrálnu nervovú sústavu. Medzi dlhodobé následky ochorenia patria napríklad bolesti hlavy, únava, porucha pamäti či ochrnutie. V rizikových prípadoch sa môže skončiť úmrtím.