Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Ak deti odmietajú zdravé jedlo, pomôže veselé servírovanie

Ilustračná fotografia Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Detský organizmus pri dostatku pohybu dokáže spáliť aj kalorickejšie jedlá a sladkosti. Vyvážená strava je však nevyhnutná pre jeho rast a zdravý vývoj.

Bratislava 21. augusta (TASR) - Deti majú často prehnanú záľubu v sladkostiach a fast food občerstvení, následkom však býva odmietanie výživovo hodnotnej domácej stravy. Pokiaľ deti odmietajú zdravé jedlo, možno si pomôcť viacerými trikmi.

Deti si ľahko vytvoria vzťah k veciam, na ktorých výrobe sa podieľali. Platí to aj pre jedlo. "Ak deti zásadne odmietajú všetko zelené, vlastná zeleninová alebo bylinková záhradka je ideálny spôsob, ako si môžu obľúbiť uhorky, bazalku, pažítku alebo petržlen," uviedla lekárka Katarína Babinská zo Združenia pre zdravie a výživu. Väčšina byliniek, ako aj nenáročná zelenina sa pritom dajú pestovať aj v bytoch.

Vhodné je tiež zapojiť deti do prípravy jedla aj za cenu, že varenie a následné upratovanie bude trvať o niečo dlhšie. Rovnako môže pomôcť zaujímavejšie servírovanie jedla. "Na chlieb s rastlinnou nátierkou porozkladajte šunku, syr a zeleninu tak, aby výsledok pripomínal obrázok. Podobne môžete naaranžovať aj zeleninovú prílohu k obedu. Deti vám s tvorivými nápadmi určite rady pomôžu," radí Babinská.

Stravovacie návyky sa formujú od raného veku, preto je dobré deti naučiť brať stravovanie ako samostatnú činnosť. Odporúča sa jedávať spolu s nimi vždy za stolom a nesnažiť sa ich pritom rozptýliť inými aktivitami, hrami, ani sledovaním televízie.

Pri nákupoch s deťmi je tiež problém vyhnúť sa najmä sladkostiam pri pokladniciach. "Najmä vo väčších predajniach sú však aj pokladnice, pri ktorých sa sladkosti nenachádzajú. Ak nakupujete s dieťaťom, využívajte práve tie," uzavrela Babinská.