Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Chrípka má v Česku už sedem obetí, ministerstvo spustilo krízovú linku

Ilustračné foto Foto: TASR

Ťažký priebeh choroby postihuje najmä pacientov v mladom a strednom veku. Najohrozenejšími skupinami sú ďalej obézni ľudia, tehotné ženy, astmatici a diabetici.

Praha 9. januára (TASR) - Chrípkové ochorenie si v Česku vyžiadalo už sedem životov.

Ministerstvo zdravotníctva dokonca kvôli blížiacej sa epidémii zradilo špeciálnu linku pre lekárov, ktorí si nevedia poradiť s ťažkými prípadmi, informoval dnes český spravodajský server iDNES.cz.

Český rezort zdravotníctva evidoval k utorkovému popoludniu už 49 prípadov nakazených chrípkovým vírusom. Lekári očakávajú, že pacienti so zdravotnými komplikáciami budú naďalej pribúdať.

"Pacientov, ktorí sú hospitalizovaní kvôli komplikáciám spojeným s priebehom choroby, pribúda. Musíme byť pripravení aj na veľmi závažný vývoj akútnych vírusových chorôb, medzi ktoré môže patriť aj zlyhanie pľúc a s ním súvisiaca potreba vysoko špecializovanej liečby," citoval server námestníka českého ministra zdravotníctva Ferdinanda Poláka.

Pre lekárov, ktorí si nevedia poradiť, preto ministerstvo zriadilo špeciálnu linku, ktorá je k dispozícii 24 hodín denne, sedem dní v týždni. Lekári sa môžu dovolať do Všeobecnej fakultnej nemocnice, ktorá disponuje množstvom špecializovaných odborníkov a príslušným technickým vybavením.

Ťažký priebeh choroby postihuje najmä pacientov v mladom a strednom veku. Najohrozenejšími skupinami sú ďalej obézni ľudia, tehotné ženy, astmatici a diabetici, píše iDNES.cz.