Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Chorôb z povolania ubúda

Foto: TASR/Tomáš Doboš

Vlani sa na Slovensku zaznamenalo 373 prípadov chorôb z povolania a profesionálnych otráv. Problémy malo 155 žien a 218 mužov.

Bratislava 16. júla (TASR) - Hlásených chorôb z povolania ubúda. Prvenstvo si stále drží choroba kostí, kĺbov a šliach.

"Na druhé miesto sa ale po prvý raz v rámci chorôb z povolania dostali infekčné a parazitárne choroby vrátane chorôb prenosných zo zvierat na ľudí," priblížil hovorca Národného centra zdravotníckych informácii (NCZI) Peter Bubla. Tieto informácie možno nájsť aj v pravidelnej publikácii o chorobách z povolania, ktorú vydalo NCZI.

Vlani sa na Slovensku zaznamenalo 373 prípadov chorôb z povolania a profesionálnych otráv. Problémy malo 155 žien a 218 mužov. "Od roku 2000, kedy bol celkový počet novopriznaných chorôb z povolania 660, dochádza k postupnému poklesu," poukázal Bubla.

Podobne ako v minulých rokoch, najčastejšou chorobou z povolania v roku 2011 bola choroba kostí, kĺbov, šliach a nervov končatín z dlhodobého, nadmerného, jednostranného zaťaženia horných končatín.

"Zaujímavé je porovnanie výskytu tejto choroby podľa krajov. Kým Košický kraj hlásil až 62 prípadov a napríklad Žilinský kraj ich zaevidoval 49, Trnavský a Nitriansky kraj nezaznamenal ani jeden takýto prípad choroby kostí, či kĺbov," poukázal Bubla.

Ilustračné foto
Foto: TASR/Milan Kapusta
Na rozdiel od minulých rokov druhou najčastejšou chorobou z povolania sú infekčné choroby a parazitárne choroby vrátane chorôb prenosných zo zvierat na ľudí (50 hlásených prípadov). Najviac sú týmito chorobami ohrození ľudia podľa Bublu pracujúci v zdravotníctve a v poľnohospodárstve, či lesníctve, keďže až 41 prípadov bolo hlásených z týchto odvetví. Prvú trojku najčastejších chorôb z povolania uzatvára porucha sluchu z hluku s celkovým počtom 45 hlásených prípadov.

Najvyšší výskyt chorôb z povolania bol v roku 2011 v Košickom kraji (132 hlásení), v Žilinskom kraji (92) a Banskobystrickom kraji (74), najnižší v Trnavskom kraji (8) a Nitrianskom kraji (2). Najviac chorôb z povolania (95) bolo priznaných pracovníkom vo veku od 55 do 59 rokov.

Chorobami z povolania najčastejšie trpeli ľudia pracujúci v priemyselnej výrobe (182 prípadov), v ťažbe a dobývaní (55), v poľnohospodárstve, lesníctve (40) a v zdravotníctve (38). Naopak, choroby z povolania sa minulý rok vyhýbali ľuďom pracujúcim v odvetviach ako informácie a komunikácie (jeden prípad), ubytovacie a stravovacie služby (dva prípady), či vzdelávanie (dva prípady).