Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Komáre znižujú komfort ľudí,vážne problémy po ich bodnutí sú zriedkavé

Samička komára druhu Aedes aegypti, archívne foto. Foto: TASR/AP

Ľudia by sa mali primerane obliekať, používať ochranné repelenty a tiež odpudzovače a lapače komárov.

Bratislava 13. júla (TASR) - Komáre ľudia vnímajú ako obťažujúci hmyz, ktorý znižuje komfort či kvalitu života obyvateľov, a to aj pri miernom premnožení. Veľké množstvo bodnutí vyvoláva u ľudí nervozitu, zníženie sústredenosti, nepozornosť, nespavosť či podráždenosť, uvádza Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR na webovej stránke.

Bodnutie komárom spôsobuje lokálnu imunitnú reakciu, ktorú ľudia vnímajú ako bolesť, pálenie, svrbenie, sčervenanie a opuch. "Normálna imunitná reakcia sa môže u niektorých osôb zmeniť na alergickú reakciu, avšak vážne alergie na komáre sú najmenej desaťkrát zriedkavejšie ako nebezpečné a život ohrozujúce komplikácie po bodnutí včelou či osou," uvádzajú odborníci. Rovnako pripomínajú, že na Slovensku sa veľmi zriedkavo vyskytujú ochorenia prenášané komármi.

Komáre podľa ÚVZ SR najviac útočia ráno a večer okolo času východu a západu Slnka. V lesoch a pri zamračenej oblohe napádajú ľudí a zvieratá počas celého dňa. Ľudia sa môžu chrániť pred komármi pravidelným kosením svojich dvorov, záhrad a bezprostredného okolia domu, pravidelným vyprázdňovaním nádob na polievanie záhrad, likvidáciou komunálneho odpadu, najmä plechoviek, plastových fliaš pneumatík a ďalších nádob, v ktorých sa môžu v zachytenej dažďovej vode liahnuť komáre.

Vhodné je tiež mechanicky chrániť obydlia umiestňovaním ochranných sietí na okná a dvere. "Ich ochrannú funkciu zvyšuje chemické ošetrenie rámov a sietí reziduálnymi insekticídmi určenými na tento účel. Rovnako je dôležité chrániť aj uzatvorené priestory na chov hospodárskych zvierat," pripomínajú odborníci.

Ľudia by sa mali primerane obliekať, používať ochranné repelenty a tiež odpudzovače a lapače komárov.