Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Koncentrácie peľu v ovzduší budú pomaly klesať

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

Najsilnejším alergénom bol peľ inváznej ambrózie, uviedla Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravia v Banskej Bystrici.

Banská Bystrica 16. októbra (TASR) - Denné koncentrácie peľu v ovzduší na celom území Slovenska ostali počas uplynulého, 40. kalendárneho týždňa viac-menej ustálené. Naproti tomu denné hladiny spór plesní v ovzduší oproti predchádzajúcemu týždňu mierne stúpli. TASR o tom informovala Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravia v Banskej Bystrici.

"Najsilnejším alergénom bol peľ inváznej ambrózie. Peľ slabšie alergizujúcej pŕhľavy, peľ tráv z čeľade lipnicovitých, ako aj peľ paliny sa vyskytoval v ovzduší len ojedinele vo veľmi nízkych denných koncentráciách," uviedla.

Najvyššia koncentrácia peľu ambrózie bola zachytená v Žiline - 19 peľových zŕn v m3 vzduchu, v Bratislave 15 peľových zŕn v m3 vzduchu a v Banskej Bystrici 12 peľových zŕn v m3 vzduchu. "Ambrózia už teda nedosahovala alergologicky významné denné hladiny," pripomenula.

Denné koncentrácie všetkých spór plesní vplyvom nočného ochladenia v závere týždňa výraznejšie poklesli najmä v chladnejších oblastiach Slovenska.

V aktuálnom, 41. týždni ostáva druhové spektrum peľu stabilizované, celkové denné hladiny majú už ale klesajúcu tendenciu. Celkové denné koncentrácie spór húb plesní kolíšu najmä vplyvom oteplenia počas dňa.

Tohoročná peľová sezóna už ale definitívne končí a ani peľ inváznej ambrózie, ktorý zotrváva v ovzduší až do neskorej jesene, už nedosiahne alergologicky významné hladiny. "Peľ pŕhľavy, tráv a paliny sa bude vyskytovať v ovzduší naďalej len ojedinele a vo veľmi nízkych denných koncentráciách," doplnila Lafférsová.