Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Minulý rok narástol počet kardiovaskulárnych úmrtí o šesť percent

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Až 21.000 Slovákov ročne zomrie na ochorenia, ktoré majú priamu súvislosť s kôrnatením tepien, ochorením, ktoré sa spája najmä so zvýšeným "zlým" LDL cholesterolom.

Bratislava 9. júna (TASR) - V roku 2020 narástol počet kardiovaskulárnych úmrtí o približne šesť percent oproti predchádzajúcemu roku. Až 21.000 Slovákov ročne zomrie na ochorenia, ktoré majú priamu súvislosť s kôrnatením tepien, ochorením, ktoré sa spája najmä so zvýšeným "zlým" LDL cholesterolom. V stredu na to počas konferencie poukázali viacerí kardiológovia.

Lekári upozornili na analýzu, ktorá ukázala, že slovenskí pacienti po infarkte majú dvakrát vyššiu hladinu "zlého" cholesterolu, ako je odporúčané, čo sa odráža aj vo výške odvrátiteľných úmrtí. "Každý pacient by mal poznať hodnotu svojho cholesterolu, keďže je dokázaná priama súvislosť medzi zvýšeným LDL cholesterolom, aterosklerózou, teda kôrnatením tepien a závažnými komplikáciami, ako je srdcový infarkt či mozgová porážka. Tieto prepojenia si pritom uvedomuje iba 13 percent pacientov," vysvetlil Branislav Vohnout, prezident Slovenskej asociácie aterosklerózy.

Prítomnosť "zlého" cholesterolu podceňujú podľa odborníkov často aj lekári. "Alarmujúce je aj to, že až 41 percent pacientov malo realizované kontrolné meranie LDL cholesterolu iba jedenkrát za tri roky. Pričom práve títo vysoko rizikoví pacienti by mali pravidelne podstupovať kontrolné odbery na zistenie hodnoty LDL cholesterolu, a to aj niekoľkokrát do roka," zdôraznila Eva Goncalvesová, prednostka Kardiologickej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) v Bratislave.

Práve ateroskleróza je hlavnou príčinou vzniku srdcového infarktu či cievnej mozgovej príhody. "Ateroskleróza má bezprostredný súvis s hladinou zlého LDL cholesterolu v krvi. Ten sa dlhodobo pomaly usádza v cievach a dochádza k ich upchávaniu. Výsledkom tohto stavu je vznik srdcového infarktu, mozgovej porážky a iných závažných kardiovaskulárnych komplikácií," dodal Vohnout.

Vysoký cholesterol je dnes podľa lekárov dobre liečiteľné ochorenie a pokiaľ pacient dodržiava liečebný režim, môže žiť dlhý a kvalitný život. "Najmä pacienti po infarkte alebo porážke musia byť lepšie edukovaní, že úspešne liečený infarkt či porážka nie sú len epizódy, po ktorých bude všetko ako predtým. Títo pacienti majú vysoké riziko opakovania takejto potenciálne fatálnej príhody a bez ich odhodlania aktívne toto riziko znížiť, majú zlú prognózu," doplnil Robert Hatala, hlavný odborník rezortu zdravotníctva pre kardiológiu.

Hladinu cholesterolu možno pozitívne ovplyvniť najmä zdravou stravou, dostatočným pohybom a vyhýbaním sa stresovým situáciám.