Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Onkokontrola môže včas odhaliť rakovinu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Pre prevenciu vzniku nádorových ochorení sa odporúča nefajčiť ani neužívať tabak v žiadnej forme.

Bratislava 4. februára (TASR) - Bezplatná onkokontrola môže odhaliť rakovinu v rannom štádiu, v ktorom je liečiteľná a vyliečiteľná. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR preto vyzýva na jej pravidelné absolvovanie. Uviedlo to pri príležitosti nedeľného Svetového dňa boja proti rakovine.

"Pri väčšine onkologických ochorení spočiatku nemusíme pociťovať žiadne zdravotné ťažkosti, možný počínajúci problém pomáha zistiť bezbolestné skríningové vyšetrenie, tzv. onkokontrola. Od onkokontroly hrubého čreva a konečníka; karcinómu prsníkov a krčka maternice si sľubujeme, že sa zlepší ich včasná diagnostika, a tak aj šanca na účinnejšiu liečbu," doplnil na sociálnej sieti Národný onkologický inštitút (NOI), ktorý rovnako vyzýva na absolvovanie skríningu. Všetky informácie ľudia nájdu na webe www.onkokontrola.sk.

Liga proti rakovine upozornila, že na Slovensku ročne pribúda okolo 40.000 onkologických pacientov. "Onkologické ochorenia sú dlhodobo druhou najčastejšou príčinou hospitalizácií. Nateraz je výskyt rakoviny na Slovensku vyšší ako priemer EÚ, najmä pokiaľ ide o rakovinu prostaty, prsníka, hrubého čreva a konečníka a rakoviny pľúc. V úmrtnosti patrí Slovensku jedna z popredných priečok," priblížila liga na sociálnej sieti.

Medzi rizikové faktory vzniku rakoviny patria fajčenie, strava, nedostatočná fyzická aktivita, genetika, nadmerná konzumácia alkoholu, pôsobenie vírusov a infekcií, radiácia a niektoré chemikálie. Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava v tejto súvislosti na sociálnej sieti pripomína odporúčania vyplývajúce z Európskeho kódexu proti rakovine.

Pre prevenciu vzniku nádorových ochorení sa odporúča nefajčiť ani neužívať tabak v žiadnej forme. Dôležité je tiež vyhýbať sa obezite a každý deň vykonávať akúkoľvek telesnú činnosť. Z hľadiska stravovania sa odporúča denne konzumovať ovocie a zeleninu, obmedziť príjem živočíšnych tukov a potravín s veľkým obsahom cukru a tiež obmedziť konzumáciu alkoholu. Ľudia by sa zároveň nemali vystavovať nadmernému slnečnému žiareniu a mali by dodržiavať pravidlá ochrany pred známymi rakovinotvornými látkami. Odborníci zároveň odporúčajú očkovanie proti hepatitíde typu B či HPV vírusu.