Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Peľ tráv bude až do júla, jeho koncentrácie ovplyvňujú zrážky

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková

Najvyššie denné koncentrácie peľu tráv zachytili v Košiciach a Banskej Bystrici.

Banská Bystrica 5. júna (TASR) - Peľ tráv z čeľade lipnicovitých stále dominuje v ovzduší na celom území Slovenska a bude aj naďalej. Lokálne zrážky a búrková činnosť spôsobovali v uplynulých dňoch výrazné regionálne rozdiely v denných koncentráciách peľu, vyššie zaznamenali v oblastiach, ktoré nezasiahli výdatnejšie dažde. Informovala o tom v stredu Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

Najvyššie denné koncentrácie peľu tráv zachytili v Košiciach a Banskej Bystrici. V ovzduší sa ešte vyskytoval peľ skorocelu, štiavu a pŕhľavovitých, pagaštanu, gaštanu, bazy, lipy a agátu.

"Peľová sezóna tráv z čeľade lipnicovitých pokračuje, je to najsilnejší a najvýznamnejší alergén až do júla. V teplejších oblastiach kvitnutie tráv prešlo svojím prvým vrcholom. Ich peľ dosiahne alergiologicky významné denné koncentrácie najmä v oblastiach s nízkym podielom zrážkovej činnosti. Stúpať bude množstvo peľu pŕhľavovitých, skorocelu i štiavu," konštatovala Lafférsová v prognóze na najbližšie dni.

Ako tiež pripomenula, v mestách je možné znižovať denné hladiny peľu tráv v ovzduší aj správnym manažmentom kosenia či výsevom nízkoúdržbových kvitnúcich lúčnych plôch.