Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Zdravie pokožky netreba podceňovať, ochrana pred slnkom je dôležitá

Na snímke vyšetrovanie znamienok Foto: TASR - František Iván

Odborníci ozrejmili, že síce rakovina kože postihuje ľudí so všetkými typmi pleti, vo všeobecnosti čelia vyššiemu riziku osoby so svetlejším typom pleti.

Bratislava 5. mája (TASR) - Zdravie pokožky netreba podceňovať, ochrana pred slnkom je dôležitá najmä počas letných mesiacov. Pripomínajú to odborníci z odboru podpory zdravia a výchovy k zdraviu Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Upozorňujú pritom na súvis medzi vystavovaním kože UV žiareniu a rizikom vzniku rakoviny kože. Osobitne varujú pred melanómom. "Hoci je melanóm najmenej častým druhom rakoviny kože, je najagresívnejší a ak sa odhalí neskoro, má zlú prognózu. Pri včasnej diagnóze je možné ho vyliečiť chirurgicky, prípadne mu predchádzať, a to odstránením rizikového znamienka," vysvetlili.

Melanóm vzniká v dôsledku premeny buniek, ktoré produkujú pigment tzv. melanocytov, a straty kontroly pri ich delení. Môže vzniknúť kdekoľvek na tele alebo už existujúcom znamienku na koži, keď možno pozorovať jeho premenu - zmenu tvaru, farby, veľkosti, prípadne ohraničenia.

Odborníci ozrejmili, že síce rakovina kože postihuje ľudí so všetkými typmi pleti, vo všeobecnosti čelia vyššiemu riziku osoby so svetlejším typom pleti. "U jedincov s tmavším typom pleti zas hrozí, že sa rakovina kože odhalí až v neskoršom štádiu, keď je prognóza horšia," dodali.