Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Odborníci: Potrebu ochrany pokožky pred slnkom treba učiť už deti

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Roman Hanc

Adekvátnu ochranu deťom poskytnú správne návyky, vhodné oblečenie, pokrývka hlavy a uší, krém s UV filtrom, ale aj pobyt v tieni a vhodne zvolené exteriérové aktivity.

Bratislava 31. mája (TASR) - Povedomie o potrebe chrániť pokožku pred slnkom je potrebné budovať už od útleho veku dieťaťa. Upozorňuje na to Slovenská dermatovenerologická spoločnosť, ktorá vyzýva materské školy, aby zlepšili starostlivosť o pokožku detí a inšpirovali ich k tvorbe správnych návykov ochrany pred slnkom.

"Pokožka má pamäť, preto je dôležité už u detí myslieť na jej aktívnu ochranu. Opakovaná a nadmerná expozícia na slnku môže pre detskú citlivú pokožku znamenať zásadný faktor pre vznik rakoviny kože v dospelosti," ozrejmil prezident spoločnosti Dušan Buchvald.

Rutina, ktorú si má dieťa osvojiť, vzniká podľa odborníkov už v materských školách, keďže dieťa trávi veľkú časť dňa vo vonkajšom prostredí. Svoju zodpovednosť na tvorbe tejto rutiny majú rodičia i škôlky. "Je primárnou zodpovednosťou rodičov dbať na výber vhodných ochranných prostriedkov tak, aby deti mohli tráviť dostatok času v exteriéri, a zároveň nebolo ohrozené ich zdravie, škôlky zas môžu prispieť výberom vhodného miesta a typov aktivít tak, aby deti v najkritickejších hodinách trávili čas v tieni," ozrejmila dermatovenerologička Národného onkologického ústavu (NOÚ) Zuzana Zelenayová.

Adekvátnu ochranu deťom poskytnú správne návyky, vhodné oblečenie, pokrývka hlavy a uší, krém s UV filtrom, ale aj pobyt v tieni a vhodne zvolené exteriérové aktivity. "Pravidelné používanie správnej fotoprotekcie s ochranným faktorom SPF nad 15 počas prvých 18 rokov života, ochrana pred slnkom vhodným oblečením, pokrývkou hlavy a krku a ochranou očí môže znížiť riziko vzniku nemelanómovej rakoviny kože až o 78 percent," podotkli odborníci.

Na potrebu včasnej prevencie má upozorniť aj edukačný projekt dermatovenerologickej spoločnosti, zameraný na preventívne aktivity pre detskú populáciu. "V spolupráci s vybranými materskými školami sa snažíme vytvoriť preventívny vzdelávací program pre deti, ktorý by mohol byť postupne adaptovaný do ďalších škôlok," vysvetlia predsedníčka občianskeho združenia Pomoc pre pacientov s rakovinou kože Silvia Schmidtmayerová.

Podotkla, že to, čo sa dieťa naučí v škôlke, si môže pamätať celý život. "Vychovávatelia by preto mali dbať na to, aby zvolili také aktivity, ktoré podporujú osvojovanie správnych návykov. Ak si dieťa vyvinie pozitívny prístup k ochrane pokožky, môže tým predísť nielen závažným kožným problémom, ale aj zlepšuje svoju schopnosť zodpovedného konania voči vlastnému zdraviu a zodpovedného správania vedúceho k prevencii ďalších ochorení,“ doplnila Schmidtmayerová.