Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Lekárka: Prehratie je pre seniorov rovnako nebezpečné ako infarkt

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Úpal môže podľa lekárky skomplikovať ochorenia srdcovocievneho a pľúcneho systému, taktiež u pacientov s cukrovkou môže dôjsť rýchlo k dehydratácii, čo potom vedie ku zhoršeniu obličkových funkcií.

Handlová 24. júna (TASR) - Prehratie je pre seniorov rovnako nebezpečné ako infarkt. Úpal môže skomplikovať ochorenia srdcovocievneho a pľúcneho systému, cukrovku i neurologické ochorenia. Upozornila na to primárka oddelenia dlhodobo chorých nemocnice v Handlovej Miriam Kvostková.

"Úpal sa spravidla prejaví okamžite. K jeho najčastejším príznakom patria bolesť hlavy, zrýchlený tep, kŕče, celková malátnosť, únava, zvýšená teplota a pocit na zvracanie," načrtla Kvostková.

Počas najvyšších teplôt podľa nej môžu prísť aj mdloby, v takých prípadoch je dôležité navštíviť lekára. "Zaujímavosťou je to, že s úpalom sa nespája spálenie. To znamená, že ho môžete mať aj vtedy, ak je vaša pokožka úplne bledá," podotkla.

Prehriatie organizmu je pre seniorov rovnako nebezpečné ako infarkt, kombinácia vysokých denných teplôt, vyššieho veku a s ním súvisiacich diagnóz totiž môže byť doslova smrteľná, zdôraznila geriatrička.

"Telesná teplota sa môže zvýšiť nielen ako dôsledok jednorazového nechráneného pobytu na slnku, ale aj postupne, keď je senior vystavený vysokým teplotám niekoľko dní po sebe. Môže pritom ísť o život ohrozujúci stav," priblížila lekárka.

Úpal môže podľa nej skomplikovať ochorenia srdcovocievneho a pľúcneho systému, taktiež u pacientov s cukrovkou môže dôjsť rýchlo k dehydratácii, čo potom vedie ku zhoršeniu obličkových funkcií. Ani pacientom s neurologickými ochoreniami vysoké teploty neprospievajú.

"Proti úpalu treba bojovať čo najrýchlejšie, organizmus je potrebné schladiť. Preto sa treba zdržiavať v chládku, najlepšie vo vnútri, kde je možnosť ľahnúť si, napiť sa studenej vody. Treba piť dostatočné množstvo tekutín, umyť sa chladnou vodou alebo studenými obkladmi. Tie sa prikladajú na hlavu, krk a slabiny," vysvetlila lekárka.

Správna liečba by mala podľa nej zaistiť zlepšenie do 30 až 40 minút. "Ak je zle aj po dlhšej dobe, je nutné navštíviť lekára," dodala.