Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

VIDEO: Prvá poisťovňa preplatí test protilátok proti koronavírusu

Na snímke generálny riaditeľ Dôvera Martin Kultan počas tlačovej konferencie zdravotnej poisťovne Dôvera a siete laboratórií Alpha medical na tému "Ako pomôcť Slovensku zvládnuť druhú vlnu pandémie koronavírusu" 16. júna 2020 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Alpha Medical už protilátky na nový koronavírus metódou Elisa otestovala u asi 3000 ľudí.

Bratislava 16. júna (TASR) – Laboratórna spoločnosť Alpha Medical sa dohodla so zdravotnou poisťovňou (ZP) Dôvera na preplácaní testu protilátok proti novému koronavírusu. Svojim poistencom, ktorí majú tento rok nárok na preventívnu prehliadku a ich všeobecní lekári spolupracujú s laboratóriami Alpha Medical, poisťovňa preplatí od utorka do 30. septembra v rámci prehliadky protilátkový test z krvi laboratórnou metódou Elisa.



Podľa prieskumu, ktorý v máji pre Alpha Medical realizovala prieskumná agentúra AKO na vzorke 1000 ľudí, by 48,7 percenta opýtaných malo záujem test absolvovať. Generálny riaditeľ ZP Dôvera Martin Kultan avizoval, že poisťovňa očakáva veľký záujem v rozsahu desaťtisícov pacientov.

Tým, že sa bude testovať na pomerne veľkej vzorke obyvateľstva, konečne zistíme, koľko ľudí na Slovensku nový koronavírus skutočne prekonalo,“ hovorí Kultan.

Tiež to podľa neho umožní zmapovať situáciu u rizikových skupín obyvateľstva. Pokiaľ bude potrebné získať ešte väčšiu vzorku pacientov, časové okno na testovanie sa rozšíri.

Podľa lekára a vedca Vladimíra Krčméryho sa ešte nedá vylúčiť, že príde druhá vlna ochorenia, a výhodou testovania metódou Elisa je, že odhalí aj tých, ktorí chorobu prekonali asymptomaticky, a aká je distribúcia protilátok v populácii.

V uplynulých mesiacoch sa mnohé preventívne prehliadky posúvali na neskôr, podľa Kultana je však nutné, aby ľudia na prevenciu prišli, a tak zabránili rozvoju ďalších ochorení. ZP Dôvera už u svojich zmluvných lekárov začala informačnú kampaň o tom, že pacienti majú možnosť absolvovať test. Tí, ktorí tento rok nemajú nárok na preventívnu prehliadku, sa môžu nechať otestovať so zľavou. Ľudia z iných poisťovní môžu test naďalej absolvovať ako samoplatcovia.

Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) pre TASR reagovala, že sa stotožňuje s publikovanými stanoviskami Svetovej zdravotníckej organizácie a Medzinárodnej federácie klinickej chémie a laboratórnej medicíny, ktoré v súčasnosti ešte neodporúčajú využívať vyšetrenia protilátok ako súčasť zdravotnej starostlivosti. "Dôvodom je skutočnosť, že odborníci sa doteraz nezhodli na spôsobe, ako interpretovať namerané výsledky tak, aby priniesli reálny úžitok konkrétnemu pacientovi a jeho ošetrujúcemu lekárovi," uviedla Zuzana Štukovská z referátu komunikácie VšZP.

Monitorovanie hladín protilátok podľa VšZP nie je zdravotnou starostlivosťou, ale monitoringom imunizácie populácie, a preto by nemalo byť hradené z verejného zdravotného poistenia. "VšZP zatiaľ uprednostňuje iné vyšetrenia s jednoznačným benefitom pre svojho poistenca," tvrdí Štukovská. Hovorkyňa ZP Union Beáta Dupaľová Ksenzsighová uviedla, že CRP vyšetrenie, ktoré sa v súčasnosti používa na diagnostiku nového koronavírusu, majú všetci poistenci zadarmo vždy, keď to indikuje lekár.

Alpha Medical už protilátky na nový koronavírus metódou Elisa otestovala u asi 3000 ľudí. V apríli a máji testovanie touto metódou spustili aj ďalšie súkromné laboratórne spoločnosti Medirex, Klinická biochémia, Synlab, laboratóriá združenia neštátnych ambulantných lekárov Zdravita a Asociácie súkromných lekárov SR.