Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Prešovský kraj podal za týždeň tisícky prvých dávok vakcíny

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V humenských centrách sa aplikovalo spolu 1192 vakcín, prvoočkovaných tu evidovali 609.

Prešov 22. novembra (TASR) – Očkovacie centrá Prešovského samosprávneho kraja (PSK) navštívilo počas uplynulého týždňa (15. - 21. 11.) viac ako 4500 záujemcov o prvú dávku vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Pre zvýšený záujem o očkovanie vakcinoval kraj aj na štátny sviatok, k dispozícii bolo spolu 11 termínov. Krajská samospráva aplikovala za sedem dní dovedna vyše 8460 vakcín, pričom viac ako 7000 za dva víkendové dni. TASR o tom informovala hovorkyňa Úradu PSK Daša Jeleňová.

"Očkovanie pod taktovkou PSK počas uplynulých siedmich dní prinieslo výrazne vyššie čísla zaočkovaných, ako to bolo predošlý týždeň, a to približne o 31 percent," uviedla s tým, že z celkového počtu zaočkovaných dostalo prvú dávku vakcíny až 4538 ľudí. Krajské tímy podávali počas víkendu vo veľkokapacitný očkovacích centrách v Prešove, Poprade a Humennom vakcíny od Pfizer/BioNTech, v troch nákupných domoch v totožných mestách jednodávkovú Janssen. Dva termíny tiež boli záujemcom k dispozícii v Stropkove, jeden vo Vranove nad Topľou.

V Prešove podali krajskí zdravotníci proticovidové vakcíny spolu 749 ľuďom vo veku nad 55 rokov. "Celkovo sa v Prešove zaočkovalo či preočkovalo proti koronavírusu 2763 ľudí, z toho 1753 dostalo prvú dávku vakcíny," doplnila Jeleňová.

Krajské očkovacie centrá v Poprade navštívilo za dva dni spolu 2028 ľudí, pričom viac ako polovicu tvorili prvoočkovaní. Jednodávkovú vakcínu si tam prišlo aplikovať 150 osôb nad 55 rokov, Pfizer/BioNTech dostalo ďalších 593 ľudí v tejto vekovej kategórii.

V humenských centrách sa aplikovalo spolu 1192 vakcín, prvoočkovaných tu evidovali 609. Jednodávkovú vakcínu Janssen tam dostalo 67 osôb nad 55 rokov, prvou, druhou alebo treťou dávkou Pfizer/BioNTech sa ich zaočkovalo 403.

Po jednodávkovú vakcínu si v sobotu vo Vranove nad Topľou prišlo 276 ľudí, v Stropkove ju aplikovali 247 osobám. Krajský tím okrem toho podal v Stropkove ďalších 501 dávok vakcíny od Pfizer/BioNTech. V teréne boli taktiež mobilné jednotky PSK, ktoré očkovali a preočkovávali v Cemjate, Žakovciach, Chmeľove, Kapušanoch, Svidníku, Novej a Starej Ľubovni a tiež zamestnancov spoločnosti Garrett Motion Slovakia Záborské. "Vakcínu proti koronavírusu tu dostalo spolu 626 ľudí, z ktorých bolo 203 prvoočkovaných," uzavrela Jeleňová.