Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Slováci zaostávajú v starostlivosti o svoj chrup

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Zubný kaz je najrozšírenejšie ochorenie na celom svete.

Košice 20. marca (TASR) – Dôležitosť prevencie pri udržaní si zdravého chrupu a ústnej dutiny pripomína dnešný Svetový deň ústneho zdravia. Zubný kaz je najrozšírenejšie ochorenie na celom svete, postihuje 90 percent dospelých a 60 až 90 percent detí v školskom veku.

Slováci ústnemu zdraviu zatiaľ nevenujú veľkú pozornosť. Na preventívne prehliadky chodí podľa štatistiky Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) len 61 percent dospelých pacientov. Napriek tomu, že deti by si mali do zubárskeho kresla sadnúť každých šesť mesiacov, len málo z nich to aj absolvuje. "Na základe údajov zo Štatistického úradu SR z roku 2011 u zubného lekára nikdy nebolo 34 percent detí vo vekovej skupine 0 – 14 rokov. Je však možné, že časť z nich absolvovala ošetrenie v akútnom stave na pohotovostnej službe, kde sa zdravotná dokumentácia nezakladá. V roku 2013 na prehliadke u zubného lekára ešte v živote nebolo až 41,5 percenta detí do 14 rokov," hovorí hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR pre zubné lekárstvo Neda Markovská z Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach.

Ako uvádza databáza ústneho zdravia FDI (Svetová federácia zubných lekárov), 12-ročné slovenské deti majú druhú najvyššiu kazovosť zubov (KPE index) v Európe, a to 4,3 pokazených zubov na dieťa. Údaje pochádzajú z dostupnej databázy, pričom zahŕňajú len tie deti, ktoré boli na preventívnej prehliadke alebo ošetrené u zubného lekára. V tomto čase prebieha epidemiologická štúdia na základných a materských školách s cieľom zistiť skutočný stav. Výsledky budú zverejnené v septembri.

Stav ústneho zdravia detí na Slovensku je podľa Slovenskej komory zubných lekárov (SKZL) alarmujúci najmä z dôvodu, že neexistuje komplexná starostlivosť o detského pacienta ani edukačné programy v školských a predškolských zariadeniach. Komora zubárov preto iniciuje vznik Národného programu podpory ústneho zdravia. Cieľom je naučiť jednotlivcov a populáciu na Slovensku, že zubný kaz je chronické infekčné ochorenie a nemusí vôbec vzniknúť, ak sa uplatňujú všetky základy primárnej prevencie. Prevencia pritom musí byť vykonávaná od narodenia, resp. najlepšie už počas tehotenstva. Neliečený zubný kaz a zápalové ochorenia parodontu výrazne zhoršujú kvalitu celkového zdravia.

V snahe upozorniť na efektívne riešenie pripravila SKZL na dnes sprievodné akcie pre verejnosť v Košiciach, Prešove a Trenčíne. Od 10.00 do 16.00 h v centrách týchto miest pod krytými stanmi prebiehajú vzdelávacie akcie s názornými ukážkami správnej techniky čistenia zubov. Deti z materských a základných škôl sa môžu hravou formou naučiť základným hygienickým návykom, pravidlám zdravej výživy a správnej technike čistenia zubov. Súčasťou akcií je aj vypĺňanie dotazníka, na zistenie miery vedomostí a návykov o ústnom zdraví Slovákov.

Svetový deň ústneho zdravia sa organizuje po celom svete pod dohľadom Svetovej federácie zubných lekárov (FDI). Tento ročník sa nesie v zmysle hesla "Úsmev pre život", čo je aj názov medzinárodného kongresu, ktorý dnes zorganizovala SKZL na pôde LF UPJŠ v Košiciach. Študenti zubného lekárstva majú vstup na vzdelávaciu akciu zdarma, a preto sa ich v stane pred magistrátom mesta Košice v rámci ukážok a poradenstva ako sa správne starať o svoj chrup, vystrieda zhruba 50.