Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Svetový deň artritídy si pripomíname 12. októbra

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

K najčastejšiemu ochoreniu s postihnutím periférnych kĺbov patrí reumatoidná artritída.

Levoča 12. októbra (TASR) - Dvanásty októbrový deň označila Svetová zdravotnícka organizácia za Svetový deň artritídy. TASR o tom informovala hovorkyňa skupiny Agel SK Martina Pavliková s tým, že samotné ochorenie napáda pohybový aparát. Cieľom tohto svetového dňa je podľa nej zvýšenie povedomia o artritíde, výmena najmodernejších poznatkov, ale aj povzbudenie a pochopenie pre pacientov.

Artritída patrí do skupiny zápalových ochorení, ktoré majú nejasný pôvod, rôznorodé klinické prejavy, a jej priebeh je ťažko predvídateľný. Podľa Deckerovej klasifikácie sa reumatické ochorenia delia do desiatich základných skupín. „Práve táto rôznorodosť si vyžaduje dôkladné reumatologické vyšetrenie, ktoré je niekedy časovo pre pacienta náročné, ale len na základe kvalitnej diagnostiky, či už laboratórnej alebo metódami zobrazovacími (röntgenové snímky či CT vyšetrenie), môže byť liečba účinná,“ vysvetlila primárka fyziatricko-rehabilitačného oddelenia levočskej nemocnice Ingrid Dzurňáková.

K najčastejšiemu ochoreniu s postihnutím periférnych kĺbov patrí reumatoidná artritída. „Ak je postihnutá najmä chrbtica, hovoríme o takzvanej Bechterevovej chorobe. Pacient najčastejšie prichádza na vyšetrenie pre veľmi nepríjemnú pokojovú bolesť chrbtice, rannú stuhnutosť, obmedzenie pohybu, ktoré sú prejavom postihnutia kostí, kĺbov, svalov, šliach a nervov,“ objasnila primárka. V liečbe artritídy má podľa nej výsostné postavenie medikamentózna liečba, v rámci rehabilitačných postupov sa zameriavajú na potlačenie zápalu, čo vedie k zníženiu bolesti a zachovaniu rozsahu pohybu v postihnutých kĺboch.

Dzurňáková priblížila aj doplnkovú liečbu prostriedkami rehabilitácie, fyzikálnej medicíny. „Tie môžu byť aktívne, ku ktorým patrí pohybová liečba, a pasívne, ku ktorým patria termické procedúry, elektroterapia, fototerapia. Mnohí pacienti vyhľadávajú aj metódy takzvanej komplementárnej medicíny - jogu či akupunktúru,“ uviedla primárka. Pohybová liečba je podľa nej lídrom úspešnej rehabilitačnej liečby, ale má svoje princípy - nesmie zvyšovať bolesť, musí rešpektovať vek a sprievodné ochorenia pacienta, ako aj stupeň funkčného postihnutia a musí sa vykonávať dlhodobo. Dzurňáková doplnila, že v liečbe artritídy môžu pomôcť aj kúpeľné pobyty.

Reumatoidná artritída sa vyskytuje v každom veku, častejšie u žien. Podľa štatistických údajov postihuje 0,5 - 1 percento populácie, pričom na Slovensku ňou trpí približne 26.000 dospelých a každoročne pribúda 1300 až 1600 novozistených prípadov,“ dodala primárka Reumatologicko-rehabilitačného centra v Hlohovci Elena Ďurišová.