Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

U predčasne narodených detí je dôležitý čas, pripomína lekárka

Ilustračné foto. Foto: TASR, Roman Hanc

Na Slovensku sa každý rok narodí predčasne približne 5000 detí.

Bratislava 8. decembra (TASR) - U predčasne narodených detí je z hľadiska prognózy dôležité čo najskôr odhaliť ich zdravotné problémy. "Všetky poškodenia v mozgu nevieme liečbou opraviť, ale mozog malého dieťaťa je veľmi plastický. Pri správnej stimulácii môže funkciu poškodenej časti mozgu prebrať zdravá časť," povedala pre TASR prednostka Novorodeneckej kliniky M. Rusnáka Slovenskej zdravotníckej univerzity a Univerzitnej nemocnice Bratislava Darina Chovancová.

Vysvetlila, že u predčasne narodených detí môže byť mozog poškodený kvôli nedokrveniu pri pôrode, infekcii aj vrodeným chybám. Predčasne narodené deti ešte nie sú z biologického hľadiska pripravené na život mimo maternice, a preto im hrozí množstvo zdravotných rizík. Môže sa u nich objaviť ľahké zaostávanie vo vývoji, prípadne detská mozgová obrna (DMO) v ľahšej či závažnejšej forme. Tiež ťažkosti ako porucha pozornosti a hyperaktivita. Dieťa má niekedy oneskorený vývoj reči alebo problémy so spánkom, ktorého príčinou je aj pobyt na Jednotke intenzívnej starostlivosti v prvých dňoch života. Keď dieťa nechce spať, môže to spôsobiť veľké problémy aj rodičom. Odborníčka tiež pripomína, že problémy s pozornosťou môžu viesť k tomu, že dieťa bude mať napriek vysokej inteligencii zlé výsledky v škole.

Konkrétne DMO je vývinové ochorenie, ktoré nemusí súvisieť len s predčasným narodením, ale tiež s komplikáciami, ktoré vzniknú pred narodením dieťaťa, počas pôrodu alebo aj po narodení.

"DMO sa často prejavuje až vtedy, keď bábätko rastie a nedokáže urobiť určité veci, ktoré by v tom veku už malo," hovorí Chovancová. Ochorenie sa diagnostikuje klinickým vyšetrením, ale špeciálne zobrazovacie metódy už dokážu určiť aj v ktorej oblasti mozgu je chyba. Ľahké formy DMO nespôsobujú dieťaťu taký vážny fyzický ani mentálny hendikep. Preto môže chodiť aj do bežnej školy. "Najťažšie formy však postihujú nielen motorický systém, ale aj kognitívne funkcie, a dieťa je odkázané na dlhodobú starostlivosť od svojich blízkych," vysvetlila Chovancová.

"Pätnásť rokov praxe nám potvrdilo, že najdôležitejším faktorom, ako predchádzať a zabrániť možným budúcim zdravotným poškodeniam dieťaťa, je začať s ním včas, správne, cielene a efektívne cvičiť," tvrdí medicínska riaditeľka ADELI Medical center v Piešťanoch Adelaida Fábianová. "Začatím okamžitej rehabilitácie podporíme vznik nových nervových spojení v mozgu a pozitívne ovplyvníme pamäťové stopy," priblížila.

Na Slovensku sa každý rok narodí predčasne približne 5000 detí. Za predčasne narodené dieťa je podľa Svetovej zdravotníckej organizácie považované každé dieťa, ktoré sa narodí pred ukončeným 37. týždňom tehotenstva. Jeho vývoj a zdravotné komplikácie, ktoré môže predčasný pôrod priniesť, treba podľa Chovancovej sledovať minimálne do piateho roku života.