Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Únia nevidiacich a slabozrakých má 30 rokov

Na snímke figurant s bielou palicou prechádza cez priechod pre chodcov počas akcie s názvom Deň bielej palice. Cieľom akcie je upozorniť na skupinu chodcov so zrakovým postihnutím, voči ktorým sú vodiči povinní dbať na zvýšenú opatrnosť. Piešťany, 15. októbra 2018. Foto: TASR - Martin Palkovič

Únia realizuje workshopy a osvetové aktivity zamerané na informovanie o živote so zrakovým postihnutím, ale aj celoslovenské preventívne projekty a programy.

Bratislava 7. apríla (TASR) - Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS) pomáha ľuďom so zrakovým postihnutím už 30 rokov. Vznikla 7. apríla 1990 odčlenením sa od Zväzu invalidov, vtedajšej organizácie pre ľudí s rôznymi zdravotnými postihnutiami. V súčasnosti má ÚNSS takmer 4000 členov a 57 základných organizácií.

Únia realizuje workshopy a osvetové aktivity zamerané na informovanie o živote so zrakovým postihnutím, ale aj celoslovenské preventívne projekty a programy, napríklad Zdravé oči už v škôlke. "Vek tri až šesť rokov je pre vývin oka najcitlivejší, preto každoročne kontrolujeme zrak u 20.000 škôlkarov a takmer u 15 percent z nich zistíme nejaký zrakový problém. Včasné odhalenie zrakového problému je veľmi dôležité, pretože čím skôr naň prídeme, tým skôr sa dostane dieťa do rúk oftalmológa, a tým pozitívnejšia býva aj prognóza," hovorí riaditeľka ÚNSS Tatiana Winterová. Program únia spustila v roku 2014 a spolu už skontrolovala zrak viac ako 73.000 deťom. Projekt Nákupný asistent je zase zameraný na edukáciu personálu supermarketov, ako pomôcť a komunikovať s nevidiacim zákazníkom.

V rámci sociálnych služieb poskytuje ÚNSS sociálnu rehabilitáciu a sociálne poradenstvo. To zahŕňa nácvik priestorovej orientácie a samostatného pohybu v byte aj vonku a cestovania prostriedkami hromadnej dopravy. Zástupcovia únie učia nevidiacich a slabozrakých, ako sa starať o osobnú hygienu, o svoj vzhľad, o domácnosť a o deti. Tiež s nimi nacvičujú prácu s kompenzačnými a optickými pomôckami a komunikačné zručnosti, predovšetkým písanie a čítanie Braillovho písma, písanie na písacom stroji pre nevidiacich a na klávesnici. Ľudí učia aj ako sa majú podpisovať a ako sa adaptovať v sociálnom prostredí.

Počas svojho fungovania únia spolupracovala na tvorbe viacerých zákonov a vyhlášok, podporujúcich zamestnávanie osôb so zdravotným postihnutím, prístupnosť webových sídiel, elektronických služieb a dokumentov pre nevidiacich a slabozrakých a ďalších.

ÚNSS je financovaná predovšetkým na základe získaných grantov, výnosov verejných zbierok a darov, napríklad Biela pastelka či Štvornohé oči. Táto zbierka podporuje dofinancovanie kompletného programu pre vodiace psy, ktorý zahŕňa chov, výchovu, výcvik, odovzdanie psa klientovi a následný servis.

V aktuálnej situácii si pre pandémiu nového koronavírusu únia pripomína svoje 30. výročie len prostredníctvom sociálnych sietí. Cez videá či príbehov jej členov chce podľa Winterovej aspoň virtuálne priblížiť svoje fungovanie a poslanie. Riaditeľka ÚNSS si do budúcnosti želá, aby sa bezbariérovosť a prístupnosť stali bežným štandardom a nie nevyhnutnou povinnosťou bez hlbšieho pochopenia a účasti.