Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia SEKCIA: Zdravie

NEBEZPEČNÁ KOZMETIKA: Máte doma tieto výrobky?

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Produkty sa môžu nachádzať aj na slovenskom trhu.

Bratislava 26. októbra (TASR) - Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na nebezpečné kozmetické výrobky, ktoré do systému Safety Gate RAPEX (systém EÚ na rýchlu výmenu informácií o nebezpečných nepotravinových výrobkoch) nahlásili kontrolné orgány v Litve a Taliansku. Produkty sa môžu nachádzať aj na slovenskom trhu. TASR o tom informoval Marek Eliáš z odboru komunikácie ÚVZ SR.

Prvým nebezpečným výrobkom je stylingová pena na vlasy s názvom Leonor Greyl Alcohol Free Styling Mousse pôvodom z Francúzska. Konkrétne ide o výrobnú dávku F9.09.20 s čiarovým kódom 3450870020306. Podľa zoznamu zložiek sa vo výrobku nachádza látka butylphenyl methylpropional.

Nebezpečný je aj kondicionér na vlasy s názvom Tutto Tono Volume Conditioner fine hair body značky Tutto Piccolo. Ide o výrobnú dávku P9199 s čiarovým kódom 8017834832372. Krajina pôvodu je Taliansko. Vo výrobku bola zistená prítomnosť látky butylphenyl methylpropional.

Tretím nebezpečným výrobkom podľa ÚVZ SR je stylingový výrobok na vlasy Styling Marlies Möller beauty haircare style & hold strong styling foam značky Möller Professional. Ide konkrétne o výrobnú dávku 14M0530 a čiarový kód 9007867258835. Krajinou pôvodu nebezpečného výrobku je Rakúsko. Podľa zoznamu zložiek sa vo výrobku nachádza opäť nebezpečná látka butylphenyl methylpropional.

Úrad varuje aj pred krémom na bielenie pokožky s názvom Skin Light značky RODIS. Konkrétne ide o výrobnú dávku HSL 13. Krajinou pôvodu nebezpečného výrobku je Pobrežie Slonoviny. Podľa zoznamu zložiek výrobok obsahuje látku hydroquinone.

Posledným nebezpečným výrobkom je opäť krém na bielenie pokožky s názvom Creme Skin Light značky RODIS. Konkrétne ide o výrobnú dávku CLS D15 a čiarový kód 6 181100 463125. Krajinou pôvodu nebezpečného výrobku je Pobrežie Slonoviny. Podľa zoznamu zložiek výrobok obsahuje kožný senzibilizátor, látku hydroquinone, ktorá môže spôsobiť alergickú kontaktnú dermatitídu.