Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia SEKCIA: Zdravie

POZOR: Hygienici varujú pred nebezpečnými kozmetickými výrobkami

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR opäť varuje pred nebezpečnou kozmetikou, ide o výrobok určený na bielenie pokožky, farbu na tetovanie a čistiacu pleťovú masku. "Je možné, že uvedené výrobky sa nachádzajú aj v Slovenskej republike," upozornil na to hlavný hygienik SR Ján Mikas. Výrobok na bielenie pokožky z Čínskej ľudovej republiky obsahuje ortuť, čo je v rozpore s prílohou nariadenia Európskeho parlamentu o kozmetických výrobkoch v znení neskorších predpisov. Ortuť sa hromadí v tele a môže spôsobiť poškodenie ľadvín, mozgu a nervového systému, môže mať vplyv aj na reprodukciu. Výrobok v sklenenom tégliku je zabalený v žltej kartónovej škatuľke, jeho označenie je v ázijských znakoch. Ponúkaný je cez internet. Nebezpečná je aj tmavohnedá farba na tetovanie značky Eternal Ink Dark Brown. Ide o výrobnú dávku Batch 10.09.18 zo Spojených štátov amerických. Vo výrobku bolo prekročené maximálne povolené množstvo pre nečistoty niklu a arzénu. Uvedená farba na tetovanie nie je v súlade s rezolúciou Rady Európy, ktorá stanovuje požiadavky a kritériá na bezpečnosť farieb na tetovanie a permanentný mejkap. Hygienici upozorňujú aj na čistiacu pleťovú masku Hyaluronic Acid Facial Sheet Mask značky Naturel. Výrobok s čiarovým kódom 6418940017844 je zabalený v bledomodrom plastovom vrecku, pochádza z Kórejskej republiky. Vo výrobku bol zistený prekročený povolený limit pre mikroorganizmy. Produkty do rýchleho výstražného systému pre nepotravinárske výrobky RAPEX nahlásili kontrolné orgány vo Francúzsku, Nemecku a vo Fínsku. Foto: TASR - ÚVZ SR

Jeden z nebezpečných prípravkov obsahuje ortuť.

Bratislava 8. decembra (TASR) - Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR opäť varuje pred nebezpečnou kozmetikou, ide o výrobok určený na bielenie pokožky, farbu na tetovanie a čistiacu pleťovú masku. "Je možné, že uvedené výrobky sa nachádzajú aj v Slovenskej republike," upozornil na to hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Výrobok na bielenie pokožky z Čínskej ľudovej republiky obsahuje ortuť, čo je v rozpore s prílohou nariadenia Európskeho parlamentu o kozmetických výrobkoch v znení neskorších predpisov. Ortuť sa hromadí v tele a môže spôsobiť poškodenie ľadvín, mozgu a nervového systému, môže mať vplyv aj na reprodukciu. Výrobok v sklenenom tégliku je zabalený v žltej kartónovej škatuľke, jeho označenie je v ázijských znakoch. Ponúkaný je cez internet.

Nebezpečná je aj tmavohnedá farba na tetovanie značky Eternal Ink Dark Brown. Ide o výrobnú dávku Batch 10.09.18 zo Spojených štátov amerických. Vo výrobku bolo prekročené maximálne povolené množstvo pre nečistoty niklu a arzénu. Uvedená farba na tetovanie nie je v súlade s rezolúciou Rady Európy, ktorá stanovuje požiadavky a kritériá na bezpečnosť farieb na tetovanie a permanentný mejkap.

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR opäť varuje pred nebezpečnou kozmetikou, ide o výrobok určený na bielenie pokožky, farbu na tetovanie a čistiacu pleťovú masku. "Je možné, že uvedené výrobky sa nachádzajú aj v Slovenskej republike," upozornil na to hlavný hygienik SR Ján Mikas. Výrobok na bielenie pokožky z Čínskej ľudovej republiky obsahuje ortuť, čo je v rozpore s prílohou nariadenia Európskeho parlamentu o kozmetických výrobkoch v znení neskorších predpisov. Ortuť sa hromadí v tele a môže spôsobiť poškodenie ľadvín, mozgu a nervového systému, môže mať vplyv aj na reprodukciu. Výrobok v sklenenom tégliku je zabalený v žltej kartónovej škatuľke, jeho označenie je v ázijských znakoch. Ponúkaný je cez internet. Nebezpečná je aj tmavohnedá farba na tetovanie značky Eternal Ink Dark Brown (na snímke). Ide o výrobnú dávku Batch 10.09.18 zo Spojených štátov amerických. Vo výrobku bolo prekročené maximálne povolené množstvo pre nečistoty niklu a arzénu. Uvedená farba na tetovanie nie je v súlade s rezolúciou Rady Európy, ktorá stanovuje požiadavky a kritériá na bezpečnosť farieb na tetovanie a permanentný mejkap. Hygienici upozorňujú aj na čistiacu pleťovú masku Hyaluronic Acid Facial Sheet Mask značky Naturel. Výrobok s čiarovým kódom 6418940017844 je zabalený v bledomodrom plastovom vrecku, pochádza z Kórejskej republiky. Vo výrobku bol zistený prekročený povolený limit pre mikroorganizmy. Produkty do rýchleho výstražného systému pre nepotravinárske výrobky RAPEX nahlásili kontrolné orgány vo Francúzsku, Nemecku a vo Fínsku.
Foto: TASR - ÚVZ SR


Hygienici upozorňujú aj na čistiacu pleťovú masku Hyaluronic Acid Facial Sheet Mask značky Naturel. Výrobok s čiarovým kódom 6418940017844 je zabalený v bledomodrom plastovom vrecku, pochádza z Kórejskej republiky. Vo výrobku bol zistený prekročený povolený limit pre mikroorganizmy.

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR opäť varuje pred nebezpečnou kozmetikou, ide o výrobok určený na bielenie pokožky, farbu na tetovanie a čistiacu pleťovú masku. "Je možné, že uvedené výrobky sa nachádzajú aj v Slovenskej republike," upozornil na to hlavný hygienik SR Ján Mikas. Výrobok na bielenie pokožky z Čínskej ľudovej republiky obsahuje ortuť, čo je v rozpore s prílohou nariadenia Európskeho parlamentu o kozmetických výrobkoch v znení neskorších predpisov. Ortuť sa hromadí v tele a môže spôsobiť poškodenie ľadvín, mozgu a nervového systému, môže mať vplyv aj na reprodukciu. Výrobok v sklenenom tégliku je zabalený v žltej kartónovej škatuľke, jeho označenie je v ázijských znakoch. Ponúkaný je cez internet. Nebezpečná je aj tmavohnedá farba na tetovanie značky Eternal Ink Dark Brown. Ide o výrobnú dávku Batch 10.09.18 zo Spojených štátov amerických. Vo výrobku bolo prekročené maximálne povolené množstvo pre nečistoty niklu a arzénu. Uvedená farba na tetovanie nie je v súlade s rezolúciou Rady Európy, ktorá stanovuje požiadavky a kritériá na bezpečnosť farieb na tetovanie a permanentný mejkap. Hygienici upozorňujú aj na čistiacu pleťovú masku Hyaluronic Acid Facial Sheet Mask značky Naturel (na snímke). Výrobok s čiarovým kódom 6418940017844 je zabalený v bledomodrom plastovom vrecku, pochádza z Kórejskej republiky. Vo výrobku bol zistený prekročený povolený limit pre mikroorganizmy. Produkty do rýchleho výstražného systému pre nepotravinárske výrobky RAPEX nahlásili kontrolné orgány vo Francúzsku, Nemecku a vo Fínsku.
Foto: TASR - ÚVZ SR


Produkty do rýchleho výstražného systému pre nepotravinárske výrobky RAPEX nahlásili kontrolné orgány vo Francúzsku, Nemecku a vo Fínsku.