Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia SEKCIA: Zdravie

V košických centrách cystickej fibrózy pribudnú potné testy

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Súčasťou projektu modernizácie centier CF v Košiciach a v Ivano-Frankivsku je aj vytvorenie podmienok pre úspešné obhajovanie práv pacientov s CF na Ukrajine a na Slovensku

Košice 1. augusta (TASR) - Prístroj na takzvaný potný test, slúžiaci na diagnostiku cystickej fibrózy (CF), má pribudnúť v centre CF v Detskej fakultnej nemocnici (DFN) Košice, ako aj v centre CF pre dospelých v Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura (UNLP) Košice. Ide o časť výsledkov cezhraničnej spolupráce, resp. projektov Slovenskej asociácie CF a Detskej nemocnice v Ivano-Frankivsku na Ukrajine financovaných z eurofondov. TASR o tom informovala predsedníčka asociácie Katarína Štěpánková.

Podľa jej slov sú potné testy „zlatým štandardom diagnostiky CF“. „Je dôležité správne diagnostikovať túto zriedkavú chorobu a začať ju včas liečiť, hlavne teraz, keď už aj na Slovensku sú pacientom dostupné inovatívne lieky – modulátory CFTR génu sú hradené zo zdravotného poistenia a pacienti s touto závažnou diagnózou majú skvelú liečbu a môžu žiť kvalitný a dlhý život. Ani nie pred 40 rokmi sa dožívali len desať rokov,“ povedala.

Súčasťou projektu modernizácie centier CF v Košiciach a v Ivano-Frankivsku je aj vytvorenie podmienok pre úspešné obhajovanie práv pacientov s CF na Ukrajine a na Slovensku s cieľom zabezpečiť lepšie financovanie primeranej liečby, dostupnosť nových liekov a terapií. Okrem iného zahŕňa aj šírenie povedomia o CF na Ukrajine či sprístupnenie aplikácie CF HERO v ukrajinskom jazyku.

Štěpánková pripomenula, že starostlivosť o pacientov s CF poskytujú na Slovensku v šiestich zdravotníckych zariadeniach, ktoré sú v Bratislave, Banskej Bystrici a v Košiciach. „Žiaľ, dodnes nenapĺňajú všetky kritériá odporučené v Európskych štandardoch pre Centrá CF,” povedala.

Podľa Slovenskej asociácie CF je na Slovensku 336 pacientov s klasickou formou CF, z toho je 135 detí.