Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia SEKCIA: Zdravie

V ovzduší na celom území Slovenska dominoval peľ pŕhľavy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Denné koncentrácie peľu slabšie alergizujúcej pŕhľavy sa udržia vo vyšších hladinách aj v najbližšom období, povedala Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravia v Banskej Bystrici.

Banská Bystrica 21. augusta (TASR) - Peľ slabšie alergizujúcej pŕhľavy dominoval v 32. kalendárnom týždni v ovzduší na celom území Slovenska. Zároveň stúpli denné koncentrácie peľu paliny a ambrózie a na veľkej časti územia sa vyskytovali v alergiologicky významných koncentráciách.

Ako pre TASR uviedla Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravia (RÚVZ) v Banskej Bystrici, peľ tráv z čeľade lipnicovitých sa vyskytoval v ovzduší len v nízkych denných koncentráciách.

Najvyššiu koncentráciu peľu tráv zachytila monitorovacia stanica v Žiline, a to 33 peľových zŕn na kubický meter (m3) vzduchu, a v Banskej Bystrici, kde bolo 23 peľových zŕn na m3 vzduchu.

Denné koncentrácie peľu pŕhľavovitých rastlín dosahovali veľmi vysoké koncentrácie na väčšine územia Slovenska. Najväčšiu hladinu zachytila monitorovacia stanica v Bratislave - 709 peľových zŕn na m3 vzduchu. Najvyššia koncentrácia peľu ambrózie bola zachytená v Nitre - 50 peľových zŕn v m3 vzduchu a najväčšiu koncentráciu peľu paliny zachytila stanica v Banskej Bystrici, kde bolo 123 peľových zŕn v m3 vzduchu.

Vplyvom zrážkovej činnosti a vyšších teplôt stúpli denné koncentrácie všetkých spór húb (plesní), ale najvýraznejšie sa nárast ich denných hladín prejavuje u rodov Alternária a Cladospórium.

Peľová situácia v nasledujúcom týždni ostane podľa Lafférsovej viac-menej stabilizovaná. "Peľ tráv sa bude vyskytovať v ovzduší až do jesene, ale už len v nízkych denných koncentráciách. Denné koncentrácie peľu slabšie alergizujúcej pŕhľavy sa udržia vo vyšších hladinách aj v najbližšom období. Výskyt peľu najsilnejších alergénov leta, paliny a ambrózie, má stúpajúcu tendenciu a predpokladáme, že v poslednej augustovej dekáde dosiahne veľmi vysoké denné koncentrácie na celom území Slovenska," doplnila.

Nárast denných hladín sa predpokladá aj u spór húb (plesní). Pokles denných koncentrácií peľu bude však lokálne ovplyvňovaný zrážkovou činnosťou.