Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Väčšina pacientov s chronickou obštrukčnou chorobou pľúc sú fajčiari

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Vyše 40 percent pacientov s týmto ochorením sa fajčenia nevzdá ani po jeho diagnostike, aj to ukázal prieskum Gold Guidelines agentúry GfK u 46 pneumológov.

Bratislava 16. novembra (TASR) - Väčšinu slovenských pacientov s chronickou obštrukčnou chorobou pľúc tvoria fajčiari alebo bývalí fajčiari. Vyše 40 percent pacientov s týmto ochorením sa fajčenia nevzdá ani po jeho diagnostike, aj to ukázal prieskum Gold Guidelines agentúry GfK u 46 pneumológov. Ten sa realizoval pri príležitosti Svetového dňa chronickej chronickej obštrukčnej choroby pľúc (14. 11.).

Podľa odhadov o svojom ochorení netuší štvrtina až polovica pacientov, ktorí už majú klinické príznaky CHOCHP. Medzi základné prejavy ochorenia patrí dýchavica, kašeľ a celková strata energie. Za rizikovú skupinu populácie môžeme považovať fajčiarov, či už aktívnych alebo bývalých, vo veku nad 40 rokov.

Prieskum ukázal, že najzávažnejší symptóm pridružený k tomuto ochoreniu je dýchavica alebo aj dyspnoe, teda pocit nedostatku vzduchu. V pokročilom štádiu ochorenia môžu byť pre pacienta obťažujúce aj bežné činnosti, ako je obliekanie, chôdza po byte, či vstávanie z postele. Včasné odhalenie a účinná liečba v skorších štádiách CHOCHP pomáhajú spomaliť progresiu ochorenia.

Prieskum ukázal, že 51 percent pacientov má v čase stanovenia diagnózy zachovaných menej ako 60 percent pľúcnych funkcií. CHOCHP je možné jednoducho odhaliť pomocou bezbolestného vyšetrenia – spirometrie. Aj keď je chronická obštrukčná choroba pľúc nevyliečiteľné ochorenie, v súčasnosti je už pre pacientov vo všetkých štádiách ochorenia dostupná liečba. TASR informovala Petra Jedličková zo spoločnosti Accelerate.