Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Lekári ústavu srdcových a cievnych chorôb pomohli pacientke na diaľku

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Novinka v slovenskom zdravotníctve, ktorú VÚSCH implantoval svojim pacientom začiatkom marca, umožňuje spojenie defibrilátora s pacientkiným smartfónom a počítačom v nemocnici.

Košice 27. marca (TASR) – Vďaka novému typu defibrilátora už lekári z Východoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb (VÚSCH) v Košiciach pomohli pacientke s arytmiou na diaľku. Novinka v slovenskom zdravotníctve, ktorú VÚSCH implantoval svojim pacientom začiatkom marca, umožňuje spojenie defibrilátora s pacientkiným smartfónom a počítačom v nemocnici.

Ako VÚSCH informoval TASR, pacientka s implantovaným novým druhom defibrilátora poslala v situácii, keď jej prišlo zle, prenos zo svojho mobilu do nemocnice. "Lekári z VÚSCH vďaka získaným dátam odhalili problém, kontaktovali pacientku, na diaľku vykonali nevyhnutné opatrenia, a tým upravili jej zdravotný stav," priblížili špecialisti s tým, že novinka umožňuje nielen lepšiu spoluprácu medzi lekárom a pacientom, ale pacientovi poskytuje najmä väčšie pohodlie a pocit istoty.

Princíp fungovania tejto zdravotníckej pomoci na diaľku spočíva v sofistikovanej kombinácii kardiochirurgie a technologických riešení. Ako VÚSCH ozrejmil, defibrilátor sa implantuje pacientovi chirurgicky. "V srdci je umiestnená jedna až tri elektródy v závislosti od typu prístroja. Tieto sú potom pripojené k telesu defibrilátora, ktoré je uložené na hrudnej stene, zvyčajne vľavo, v oblasti pod kľúčnou kosťou. Toto implantované zariadenie následne komunikuje s aplikáciou v smartfóne, ktorá si zas vymieňa informácie s počítačom v nemocnici," vysvetlili odborníci s tým, že vzdialené monitorovanie tak zabezpečuje nadštandardné sledovanie pacientov pri minimalizácii osobného kontaktu. Ako podotkli, dosiaľ používané defibrilátory komunikovali len s rádiofrekvenčným snímačom vo veľkosti stolového počítača, ktorý musel byť v tej istej miestnosti ako pacient.

Aplikácia v smartfóne zabezpečuje pacientovi nielen nepretržité monitorovanie, ale poskytuje aj prístup k histórii prenosov údajov. "Pomocou aplikácie dokáže lekár okrem iného odhaliť výskyt nebezpečných bezpríznakových porúch rytmu, ktoré, ak nie sú odhalené a liečené, môžu mať pre pacienta fatálne následky," dodali špecialisti.