Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Vlani bola najčastejšie hlásenou chorobou z povolania choroba končatín

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Išlo až o 52,4 percenta zo všetkých hlásených chorôb z povolania na Slovensku. Ďalšími v poradí boli infekčné, prenosné a parazitárne ochorenia (11,4 percenta) a choroby z vibrácií (9,4 percenta).

Bratislava 9. júna (TASR) – V minulom roku bola najčastejšie hlásenou chorobou z povolania choroba končatín z dlhodobého, nadmerného a jednostranného zaťaženia. Išlo až o 52,4 percenta zo všetkých hlásených chorôb z povolania na Slovensku. Ďalšími v poradí boli infekčné, prenosné a parazitárne ochorenia (11,4 percenta) a choroby z vibrácií (9,4 percenta). Vyplýva to z najnovšej štatistiky, ktorú zverejnilo na svojom webe Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI).

Postihnutými boli predovšetkým pracujúci medzi 50. až 54. rokom života, nasledovala veková skupina 45 až 49-ročných a 55 až 59-ročných. Hlásených bolo 254 novozistených prípadov chorôb z povolania, z toho 136 ich hlásili u mužov a 118 u žien. Podľa NCZI to predstavuje najnižší počet prípadov od roku 2001, keď bolo nahlásených až 577 chorôb z povolania. V roku 2020 neboli hlásené žiadne ohrozenia chorobou z povolania.

Chorobami z povolania najčastejšie trpeli ľudia pracujúci v priemyselnej výrobe, ktoré tvorili až 62,2 percenta zo všetkých hlásených chorôb z povolania. Nasledovali ľudia pracujúci v zdravotníctve a sociálnej pomoci (10,5 percenta) a ťažbe a dobývaní (9,8 percenta).