Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Primárka: Vznik artritídy môže podnietiť aj nový koronavírus

Ilustračná snímka. Foto: TASR - František Iván

Liečba artritídy spočíva najmä v dlhodobej medikamentóznej liečbe, ktorá však môže mať mnoho nežiaducich efektov.

Levoča 12. októbra (TASR) – Vznik artritídy, systémového chronického zápalového ochorenia kĺbov, môže podnietiť aj nový koronavírus. Ako pri príležitosti Svetového dňa artritídy (12. 10.) informovala primárka oddelenia fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie levočskej nemocnice Ingrid Dzurňáková, účinnú liečbu ochorenia, ktoré na Slovensku každoročne diagnostikujú u viac ako tisícky pacientov, je možné stanoviť len po dôkladnej diagnostike.

"Pandémia ochorenia COVID-19 priniesla zistenia, že prítomnosť vírusovej RNA v kĺbe zvyšuje pravdepodobnosť patologického stimulu pre vznik artritídy pri ochorení COVID-19," uviedla hovorkyňa skupiny Agel SK, pod ktorú patrí aj nemocnica v Krompachoch, Martina Pavliková s tým, že okolnosti vzniku artritídy pri ochorení COVID-19 si vyžaduje ďalšie odborné štúdie. Podotkla, že dodnes nie sú známe ani príčiny "klasických" artritíd, pričom i samotné príznaky ochorenia sa môžu líšiť.

V medicínskej praxi sú známe dva hlavné typy artritídy, osteoartritída a reumatoidná artritída. Kým osteoartritída spôsobuje deštrukciu chrupavky pokrývajúcej obidva konce kostí v mieste, kde tvoria kĺb, reumatoidná artritída je zápalové ochorenie, pri ktorom imunitný systém útočí na kĺbnu chrupavku, a tá je postupne nahradzovaná tkanivom. Reumatoidná artritída je častejšia, v európskej populácii sa vyskytuje u jedného percenta. "Na Slovensku každoročne pribúda 1300 až 1600 novozistených prípadov," konkretizovala Dzurňáková.

Liečba artritídy spočíva najmä v dlhodobej medikamentóznej liečbe, ktorá však môže mať mnoho nežiaducich efektov. Preto je pri jej nastavení podľa Dzurňákovej dôležitá spoluúčasť pacienta. Dôležitou pri liečbe reumy je aj rehabilitácia. "Ak chceme dosiahnuť optimálnu funkčnú spôsobilosť pacienta, využívame doplnkovú liečbu prostriedkami rehabilitácie, fyzikálnej medicíny," ozrejmila primárka. Za vhodné spôsoby označila magnetoterapiu, svetloliečbu, liečbu chladom, kúpeľníctvo či dlhodobú pohybovú liečbu, pri ktorej je však treba vyhýbať sa prudkým pohybom, za nevhodnú pri akútnom štádiu označila termoterapiu.