Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Epidemiologička: Vracajúci sa dovolenkári zvyšujú počty nakazených

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Najbližšie týždne budú preto podľa nej rozhodujúce.

Banská Bystrica 17. augusta (TASR) – V posledných troch týždňoch sa počet prípadov ochorenia COVID-19 u nás mierne zvýšil vrátane reprodukčného čísla, čo treba vnímať ako varovanie v pokračujúcej letnej dovolenkovej sezóne. Najbližšie týždne budú preto rozhodujúce. Konštatovala to epidemiologička Mária Avdičová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

Situáciu ovplyvní najmä správanie sa ľudí, dodržiavanie platných opatrení, nevyhýbanie sa izolácii po príchode zo zahraničia, jej striktné dodržiavanie, a najmä zvyšovanie proporcie zaočkovaných,“ zdôraznila epidemiologička.

Podľa nej ich analýza výskytu ochorenia COVID-19 za mesiac júl zaznamenala spolu 1234 pozitívne testovaných prípadov na toto ochorenie, najviac u ľudí 15 až 24-ročných. Z toho importované nákazy tvorili okolo 30 percent. V porovnaní s júnom, keď zdravotníci evidujú 3201 pozitívnych prípadov, ide o 65-percentný pokles.

Z regionálneho hľadiska sa ochorenia vyskytli najmä v Bratislavskom a Košickom kraji. Najviac importovaných nákaz bolo zo Španielska, Chorvátska, Spojeného kráľovstva, Česka, Cypru či z Grécka.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP

V júli bolo celkovo potvrdených 197 prípadov spôsobených delta variantom, z toho 126 u importovaných prípadov, 20-krát išlo o súvis s takým prípadom. V ostatných bola cestovateľská anamnéza negatívna,“ uviedla Avdičová.

Z celkového počtu 1234 pozitívnych prípadov za mesiac júl bolo plne zaočkovaných, a teda viac ako 14 dní po podaní druhej dávky vakcíny, 170 osôb, čo je podľa zdravotníkov pri výskyte delta variantu „veľmi dobré číslo“.