Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Projekt jednej zdravotnej poisťovne by sa mal zastaviť

Tibor Bastrnák Foto: TASR/Štefan Puškáš

Poslanec Národnej rady SR za Most-Híd Tibor Bastrnák je presvedčený, že Slovensko neustojí prípadnú arbitráž v súvislosti s vytvorením jednej zdravotnej poisťovne.

Bratislava 9. mája (TASR) - Projekt jednej zdravotnej poisťovne by sa mal zastaviť. Myslí si to poslanec Národnej rady (NR) SR za Most-Híd Tibor Bastrnák.

Je presvedčený, že Slovensko neustojí prípadnú arbitráž v súvislosti s vytvorením jednej zdravotnej poisťovne. Varuje zároveň pred ďalším zadlžením ľudí, keďže prípadný prehratý spor zaplatia oni.

"Už od začiatku spustenia tohto projektu sme upozorňovali na nezmyselnosť a neefektívnosť tohto kroku. A už aj fakt, že ministerstvo zdravotníctva pripúšťa sklz, dokazuje naše slová, že to nie je jednoduché. Treba to zvážiť a upustiť od unitárneho systému jednej zdravotnej poisťovne," vyhlásil Bastrnák. Podľa neho si "takáto citlivá vec, ako projekt jednej zdravotnej poisťovne", vyžaduje dlhšiu verejnú a odbornú diskusiu. Bastrnák vyzýva ministerku zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú (nominantka Smeru-SD), aby projekt takejto diskusii otvorila.

Zvolenská je presvedčená, že Slovensko by malo ustáť prípadné arbitráže v súvislosti s projektom vytvorenia jednej zdravotnej poisťovne. "To, či sa arbitráži vyhneme, nie je v našej moci, lebo každý má právo sa obrátiť na súdy, ale sme presvedčení, že zákon bude taký, že štát arbitráž ustojí," povedala po rokovaní vlády (7.5.).

Podľa ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD) sa robí všetko preto, aby sa riziko arbitráží minimalizovalo, ale aj on pripomína, že každý má právo sa brániť. Minister nechce konkretizovať, koľko peňazí by sa mohlo vyplatiť akcionárom súkromných zdravotných poisťovní. Potvrdil však, že potrebné finančné prostriedky by mohol priniesť predaj štátneho podielu v spoločnosti Slovak Telekom.

Šéfka rezortu zdravotníctva pripustila, že projekt jednej poisťovne má v súčasnosti sklz oproti pôvodnému plánu, za podstatné ale považuje, aby transformačný zákon, ktorý okrem iného určí spôsob oceňovania súkromných poisťovní bol v súlade s Ústavou SR a medzinárodným právom. Má sa preto precizovať tak, aby nebol možný iný výklad jednotlivých ustanovení. "Tento proces pokračuje, špekulácie, že nie, sú neopodstatnené," skonštatovala Zvolenská s tým, že napriek sklzu je snaha o dodržanie základných termínov.

Projekt zavedenia unitárneho systému verejného zdravotného poistenia, teda jednej štátnej zdravotnej poisťovne, sa má zrealizovať v prípade dohody aj nedohody s akcionármi súkromných poisťovní. Pokiaľ by k dohode došlo, malo by sa tak stať podľa pôvodného harmonogramu od januára 2014. Pokiaľ nie, siahlo by sa po vyvlastňovaní a jedna poisťovňa by mala vzniknúť od júla 2014.