Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Vláda SR sa nevzdáva myšlienky jednej zdravotnej poisťovne

Minister financií Peter Kažimír Foto: TASR/Pavel Neubauer

Plán projektu počítal s tým, že od mája bude platiť nový transformačný zákon a do konca tohto mesiaca sa skončí verejné obstarávanie na poradcu k projektu.

Bratislava 3. apríla (TASR) - Vláda SR sa zatiaľ nevzdáva myšlienky na vytvorenie jednej zdravotnej poisťovne.

"My sa nevzdávame myšlienky, za tou myšlienkou stále stojíme. Otázka termínu, či to bude od 1. januára 2014 alebo v druhej polovici roku 2014, nie je kľúčová. Kľúčovým je zámer unitarizácie jednej zdravotnej poisťovne a tej sa nevzdávame," uviedol dnes po rokovaní vlády minister financií SR Peter Kažimír (Smer-SD).

Pripomenul, že rezort financií pri realizácii zámeru poskytuje súčinnosť pri príprave samotnej legislatívy.

"To je však otázka právneho rámca a následne prostriedkov, z ktorých proces bude treba uhradiť," zdôraznil.

"Veľmi intenzívne však pracujeme na tom, aby mohol byť predložený do medzirezortného pripomienkového konania predmetný zákon," dodal k projektu jednej zdravotnej poisťovne Kažimír.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominant Smer-SD) tvrdí, že plánovaný termín vzniku jednej poisťovne je reálny. "Myslím, že sa to dá stihnúť, a skutočne prioritou je, aby tento proces, ktorý nie je jednoduchý, bol spustený dobre aj v súlade s legislatívou a európskymi normami. Máme ambíciu a vieme ho takto spustiť, to je podstatné," skonštatovala.

Projekt zavedenia unitárneho systému verejného zdravotného poistenia, teda jednej štátnej zdravotnej poisťovne, sa má zrealizovať v prípade dohody aj nedohody s akcionármi súkromných zdravotných poisťovní. Pokiaľ by k dohode došlo, malo by sa tak stať od januára 2014, pokiaľ nie, siahlo by sa po vyvlastňovaní a jedna poisťovňa by mala vzniknúť od júla 2014.

Plán projektu počítal s tým, že od mája bude platiť nový transformačný zákon a do konca tohto mesiaca sa skončí verejné obstarávanie na poradcu k projektu. Ministerstvo zatiaľ výberové konanie nevyhlásilo a návrh zákona nepredložilo. Podľa Zvolenskej sa na ňom však finalizujú posledné práce spolu s ministerstvom financií.