Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Príprava jednej zdravotnej poisťovne mešká

Na snímke ministerka zdravotníctva SR Zuzana Zvolenská. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Vládou schválený projekt zavedenia unitárneho systému verejného zdravotného poistenia sa má zrealizovať v prípade dohody aj nedohody s akcionármi súkromných poisťovní.

Bratislava 6. novembra (TASR) - Vláda SR sa dnes opätovne venovala vytvoreniu jednej štátnej zdravotnej poisťovne. Informácia o plnení časového harmonogramu jej zavádzania, ktorú dnes vzala na vedomie, neuvádza, kedy by mohlo ministerstvo zdravotníctva predstaviť transformačný zákon. Právna norma mala pritom pôvodne platiť od mája.

Transformačný zákon, ktorý mal platiť od mája, zatiaľ ministerstvo oficiálne nepredstavilo. Kedy tak urobí, nie je jasné. Podľa ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej je zákon pripravený, termín predloženia nie je určený, najprv sa má doriešiť otázka financovania. Rovnako sa zatiaľ nevypísal tender na poradcu, ktorý sa mal skončiť do apríla. Ministerstvo už predstavilo jeho podmienky, vypísať by sa mal po zverejnení zákona. Tender má byť v súčasnosti po kontrole zo strany Úradu pre verejné obstarávanie finalizovaný.

"Legislatíva pripravená je, čakáme na plné finančné krytie. Hneď, ako bude jasné finančné krytie, pustíme zákon do pripomienkového konania," povedala po dnešnom rokovaní vlády hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková. Na novinársku otázku, či v zdravotníctve pre omeškanie projektu nechýbajú peniaze, ktoré idú na zisky súkromných poisťovní, hovorkyňa reagovala s tým, že každoročne na zisky súkromných poisťovní, ako aj na ich prevádzku ide množstvo finančných zdrojov. "Za posledných päť rokov je to už takmer miliarda eur. Je stále prioritou vlády zaviesť unitárny systém, ale určite to bude v čase, keď na to bude krajina pripravená," reagovala Čižmáriková.

Vládou schválený projekt zavedenia unitárneho systému verejného zdravotného poistenia, teda jednej štátnej zdravotnej poisťovne, sa má zrealizovať v prípade dohody aj nedohody s akcionármi súkromných poisťovní. Pokiaľ by k dohode došlo, malo sa tak stať podľa pôvodného harmonogramu od januára 2014. Ak nie, siahlo by sa po vyvlastňovaní a jedna poisťovňa mala vzniknúť od júla 2014. Kroky potrebné na realizáciu projektu však majú oproti pôvodnému plánu niekoľkomesačný sklz.

Pripravovaný transformačný zákon, ktorého znenie pracovnej verzie sa TASR v lete podarilo získať, počíta s tým, že jedna poisťovňa by vznikla až v roku 2015. Premiér vlani na jeseň avizoval, že celý proces by mohlo predĺžiť iba to, keby sa štátnych aktív nepodarilo vzdať tak rýchlo, ako sa plánuje. Peniaze z predaja štátnych aktív by mali slúžiť na vyplatenie akcionárov súkromných zdravotných poisťovní.