Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Zdravotné odvody z dividend ostávajú v platnosti

Novela Mostu-Híd neprešla.

Bratislava 24. septembra (TASR) - Povinnosť platiť zdravotné odvody z dividend ostáva v platnosti. Trojici poslancov NR SR za Most-Híd Ivanovi Švejnovi, Gabrielovi Csicsaiovi a Tiborovi Bastrnákovi dnes neprešiel zámer túto povinnosť zrušiť, keďže väčšina ich kolegov v poslaneckej snemovni nepodporila posunutie návrhu novely zákona o zdravotnom poistení do druhého čítania.

"Osoby, ktoré sú spoločníkmi obchodných spoločností, väčšinou nie sú odkázané na výplatu podielov na zisku ako svojho jediného zdroja príjmu. Vzhľadom na skutočnosť, že nie je možné počas roka vyplácať zálohy na podiel na zisku, dokážu si finančné prostriedky z obchodnej spoločnosti a teda aj svoj zdroj príjmov zabezpečiť iným spôsobom," argumentovali opoziční poslanci.

Švejna, Csicsai a Bastrnák sú presvedčení, že zavedenie povinnosti platiť zdravotné odvody z podielov na zisku obchodných spoločností zastavilo ich samotné vyplácanie. "V praxi dochádza k situáciám, že spoločníci sa na valnom zhromaždení dohodnú, že prípadný dosiahnutý zisk ostane zaúčtovaný ako nerozdelený, alebo sa rozhodnú, že si ho vyplatia, ale takéto rozhodnutie ostáva v rovine zaúčtovania záväzku spoločnosti voči spoločníkovi," argumentovali. Pokiaľ sa aj spoločníci rozhodli vyplatiť si prípadný podiel na zisku, podľa ich slov tak urobili len za zdaňovacie obdobie končiace rokom 2010, teda do času, keď z takto vyplateného zisku nie je potrebné odvádzať zdravotný odvod.

V súčasnosti platí, že príjemca dividendy je povinný výplatu samotného podielu na zisku za zdaňovacie obdobia rokov 2010 až 2012 nahlásiť do 31. mája nasledujúceho roku po vyplatení dividendy. Takéto hlásenie však podľa Mostu-Híd zostáva len v rovine dobrej vôle a svedomia príjemcov dividendy, pretože nie je plošne kontrolovateľné. "Jediný prípad, v ktorom je možné zistiť nesplnenie si oznamovacej povinnosti voči zdravotnej poisťovni, je prípadná kontrola zo strany daňového úradu, ktorý podá krížovo podnet na kontrolu v zdravotnej poisťovni. Takýmto spôsobom je teda možné odhaliť iba veľmi malé percento prípadných nesplnení si oznamovacej povinnosti a príjemcovia dividend môžu zatajiť vyplatené dividendy a počkať, či táto skutočnosť bude, alebo nebude zo strany zdravotnej poisťovne odhalená," argumentovali.

Súčasný právny stav zároveň označili za nelogický. "Je nespravodlivé a nesystematické odvádzať zdravotné odvody z vyplatených podielov na zisku, keď takto dosiahnutý zisk už bol zdanený daňou z príjmov vo výške momentálne 23 percent," vyhlásili poslanci.

Poslanci pri dnešnom hlasovaní neposlali do druhého čítania ani novelu zákona o sociálnom poistení, ktorú pripravili Ivan Švejna a Gabriel Csicsai. Poslanci ňou chceli zmeniť odvodové zaťaženie ľudí, ktorí pracujú na dohodu o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru. Na základe návrhu by títo pracujúci s mesačným príjmom menším ako je životné minimum neodvádzali žiadne poistné. Iba zamestnávateľ by za nich platil poistné na garančné a úrazové poistenie.