Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Státisíce neplatičov dlhujú ZP vyše 333 miliónov eur

Ilustračné foto Foto: TASR/Svätopluk Písecký

VšZP eviduje 277.000 neplatičov, Dôvera má 97.000 dlžníkov, Union zdravotná poisťovňa eviduje 61.000 dlžníkov.

Bratislava 7. februára (TASR) - Zdravotné poisťovne evidujú státisíce dlžníkov. Ich celkový dlh predstavuje vyše 333 miliónov eur. Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) eviduje 277.000 neplatičov s pohľadávkami za 191,1 milióna eur. Dôvera má 97.000 dlžníkov, nezaplatili jej takmer 97 miliónov eur. Union zdravotná poisťovňa eviduje 61.000 dlžníkov, ich pohľadávky sú za viac ako 45 miliónov eur.

Každá zdravotná poisťovňa má mierne odlišný postup, ktorí voči dlžníkom využíva, na jeho konci je exekútor alebo postúpenie pohľadávky na ďalšie vymáhanie tretej osobe. "Každé ďalšie vymáhanie neuhradenej pohľadávky spôsobuje dlžníkovi navýšenie o dodatočné náklady, napríklad o trovy súdnej exekúcie. Exekútor mu môže siahnuť napríklad na bankový účet alebo na majetok," upozornila PR špecialistka Dôvery Monika Šimunová. Ak poistné vymáha exekútor, výška pohľadávky sa môže navýšiť aj o pätinu.

"VšZP upozorňuje platiteľov na ich dlhy na poistnom priebežne. Po neuhradení dlhu VšZP zasiela dlžníkovi výzvu, ak nedôjde k úhrade, prípadne k dohode o vyriešení dlhu, vystavíme výkaz nedoplatkov, ktorý je priamo exekučným titulom," priblížila hovorkyňa poisťovne Dana Gašparíková. Výkaz je rovnako ako v Dôvere spoplatnený sumou desať eur. Ak ani potom dlžník nereaguje, zašlú mu predexekučnú výzvu, ktorá predstavuje poslednú možnosť úhrady bez navýšenia nákladov pohľadávky do desať dní. Následne je pohľadávka postúpená na vymáhanie súdnemu exekútorovi.

"Ak poistenec Dôvery nezaplatí poistné, ktoré je splatné v nasledujúci mesiac, upomienku mu pošleme po splatnosti daného mesiaca s vyzvaním na bezodkladnú úhradu v prospech nášho bankového účtu a správnych špecifikácii, približne po troch týždňoch, bez navýšenia nákladov spojených s vymáhaním pohľadávky. Ak na ňu nezareaguje, následne mu zašleme výkaz nedoplatkov," ozrejmila Šimunová. Ak poistenec nezareaguje, výkaz nedoplatkov po uplynutí lehoty na podanie námietok sa stáva exekučným titulom. Ten možno postúpiť exekútorovi alebo tretej osobe.

Union zdravotná poisťovňa zasiela výkazy nedoplatkov počas celého kalendárneho roka priebežne. "Poistencom, ktorí sú povinní platiť preddavky či nedoplatok na poistnom, môže zdravotná poisťovňa písomne formou výkazu nedoplatkov predpísať výšku nedoplatku. V prípade, že poistenec dostane výkaz nedoplatkov, je potrebné ho do 15 dní od doručenia uhradiť," povedala hovorkyňa Union ZP Judita Smatanová.

Ak je poistenec alebo platiteľ poistného presvedčený, že voči zdravotnej poisťovni nemá žiaden nedoplatok, má možnosť podať námietky. "V prípade, že poistenec voči vystavenému výkazu nedoplatkov nepodá námietky včas a so zdôvodnením, ten sa stane právoplatným a vykonateľným exekučným titulom," poukázala Smatanová. Poukázala na to, že poistencom často vzniká nedoplatok aj pre neplnenie si oznamovacích povinnosti ohľadne ich platiteľa poistného.