Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Zdravotné poisťovne pošlú peniaze z dofinancovania nemocniciam

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Alexandra Moštková

Na dofinancovanie zdravotníctva má ísť v tomto roku 86 miliónov eur.

Bratislava 17. septembra (TASR) - Zdravotné poisťovne dodržia svoj záväzok z jari a pošlú peniaze z dofinancovania zdravotníctva do nemocníc. Potvrdili to dnes výsledky rokovaní súkromných poisťovní Dôvera a Union ZP s Asociáciou nemocníc Slovenska (ANS), ktorá reprezentuje desiatky zariadení. So štátnou Všeobecnou zdravotnou poisťovňou budú rokovať na budúci týždeň.

"Rokovania dopadli úspešne. Dohodli sme sa s obidvoma zdravotnými poisťovňami na úprave platobných podmienok od 1. októbra do konca roka. Je to dobrá správa pre zamestnancov nemocníc, kde sme už deklarovali, že nebude dochádzať k redukcii zamestnancov, zníženiu úväzkov a redukcii oddelení. A je to dobrá správa aj pre pacientov, lebo predpokladáme, že v nemociach bude pokoj, čo je veľmi dôležité pri liečbe pacienta," povedal šéf ANS Marián Petko.

Všeobecná zdravotná poisťovňa má s nemocnicami dohodnuté cenové podmienky do konca septembra, vzhľadom na očakávané dofinancovanie im platby zvýšila už počas posledných mesiacov. O ďalších platbách bude rokovať na budúci týždeň. Ako však avizovala jej hovorkyňa Petra Balážová, aj ďalšie peniaze pôjdu v zmysle memoranda nemocniciam. "Tieto finančné prostriedky budú použité výlučne na úhradu nákladov poskytnutej zdravotnej starostlivosti vykázanej poskytovateľmi ústavnej zdravotnej starostlivosti," doplnila.

Zdravotné poisťovne tak nemocniciam pošlú milióny z dofinancovania zdravotníctva. "Dohodli sme sa, že upravíme zmluvné podmienky tak, aby tieto peniaze boli v súlade s predtým podpísaným memorandom prerozdelené medzi poskytovateľov ústavnej zdravotnej starostlivosti, ktorí majú zamestnancov so zvýšenými mzdovými nárokmi," uviedol PR špecialista Dôvery Matej Štepianský.

Viac peňazí je pripravená poslať aj Union ZP. "Vítame konkrétne kroky, ktoré smerujú k dlho očakávanému dofinancovaniu verejného zdravotného poistenia pre rok 2015. Union ZP je po ukončení príslušného legislatívneho procesu pripravená okamžite naplniť svoj záväzok vyplývajúci z memoranda podpísaného s Ministerstvom zdravotníctva SR," reagovala jej hovorkyňa Judita Smatanová.

Na dofinancovanie zdravotníctva má ísť v tomto roku 86 miliónov eur, takýto návrh poslanca Richarda Rašiho (Smer-SD) v stredu (16.9.) odobril parlamentný výbor pre zdravotníctvo. Realizovať sa bude cez zvýšenie platby štátu za svojich poistencov. Zdravotné poisťovne ešte v marci v dohode s ministrom zdravotníctva Viliamom Čislákom (nominant Smeru-SD) deklarovali, že peniaze navyše posunú nemocniciam. Tým sa tento rok zvýšili náklady spojené so zvýšením platov lekárov a zdravotníkov.