Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Zdravotné poisťovne musia nové prihlášky potvrdiť do polovice decembra

Poistenci, ktorí od 1. januára 2014 zmenia zdravotnú poisťovňu, až do konca roka 2013 používajú preukaz poistenca a európsky preukaz svojej terajšej zdravotnej poisťovne.

Bratislava 2. decembra (TASR) - Zdravotné poisťovne musia novým poistencom potvrdiť ich prihlášky do 15. decembra. Ako priblížila hovorkyňa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Soňa Valášiková, následne do piatich dní od potvrdenia prihlášky musí poisťovňa doručiť všetkým svojim novým poistencom preukaz poistenca.

Poistenci, ktorí od 1. januára 2014 zmenia zdravotnú poisťovňu, až do konca roka 2013 používajú preukaz poistenca a európsky preukaz svojej terajšej zdravotnej poisťovne. "Oba preukazy sú povinní zdravotnej poisťovni vrátiť najneskôr do 8. januára 2014," doplnila Valášiková.

Poistenec, ktorý zmení zdravotnú poisťovňu, je okrem vrátenia preukazov povinný aj oznámiť zmenu zdravotnej poisťovne svojmu zamestnávateľovi do ôsmich dní od zmeny. Rovnako by ju mal nahlásiť poskytovateľovi, s ktorým má uzatvorenú dohodu o poskytovaní zdravotnej starostlivosti.

Samostatne zárobkovo činná osoba (SZČO), ktorá zmení zdravotnú poisťovňu, je povinná písomne vykázať novej zdravotnej poisťovni výšku preddavku na poistné do 8. januára 2014.

Zdravotnú poisťovňu zmení od budúceho roka takmer 110.000 ľudí.