Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Zdravotné poisťovne v chrípkovej sezóne preplácajú očkovanie

Ilustračné foto. Foto: TASR/Tomáš Halász

Chrípková sezóna sa každý rok začína s príchodom októbra. Svetová zdravotnícka organizácia určila, že trvá od 40. kalendárneho týždňa roka do 18. kalendárneho týždňa nasledujúceho roka.

Bratislava 2. októbra (TASR) – Aj tento rok zdravotné poisťovne preplatia svojim poistencom očkovanie proti chrípke. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča celkovú zaočkovanosť populácie vyššiu ako 30 percent, no podľa údajov Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR je Slovensko stále na chvoste Európskej únie a zaočkovanosť Slovákov každoročne nedosahuje ani päť percent.

Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) očkovanie proti chrípke uhradí od 1. októbra do 29. februára 2020. „V očkovacej sezóne 2019/2020 bude VšZP v rámci benefitov plne uhrádzať štvorvalentnú vakcínu všetkým poistencom, ktorí o očkovanie prejavia záujem,“ uviedla Slávka Gáborová z referátu komunikácie VšZP. „Vakcínu predpíše všeobecný lekár na lekársky predpis a výkon očkovania vykáže poisťovni ako výkon. U tehotných poisteniek môže vakcínu predpísať aj gynekológ,“ doplnila.

Za očkovanie neplatia ani poistenci súkromných zdravotných poisťovní. "Podľa zoznamu kategorizovaných liekov hradíme vakcíny Vaxigrip Tetra a Influvac Tetra. Vakcínu Influvac Tetra plne hradíme všetkým našim poistencom počas chrípkovej sezóny, nad rámec kategorizácie, aj nad rámec indikačných obmedzení,“ povedal PR špecialista zdravotnej poisťovne Dôvera Matej Štepianský. „Union zdravotná poisťovňa (ZP) aj v tomto roku v záujme podpory prevencie hradí všetky tri vakcíny proti chrípke v plnej výške ich ceny všetkým svojim poistencom,“ uviedla členka predstavenstva Union ZP Elena Májeková. Samotné očkovanie pozostáva z jednej dávky.

„Očkovanie je jednoznačne najúčinnejšou možnosťou prevencie sezónnej, ale aj pandemickej chrípky. Za sedem až desať dní po zaočkovaní začne telo vytvárať protilátky proti vírusu. Tieto protilátky ochránia pred podobným vírusom. Ochorieť na chrípku je možné aj pri očkovaní, no jej prejavy nebudú také vážne, ako by boli bez zaočkovania,“ doplnila špecialistka vývoja programov zdravia Union ZP Miroslava Jurčáková. Niektorí ľudia by však nemali byť zaočkovaní bez predchádzajúcej konzultácie s lekárom.

Najvhodnejším časom na očkovanie sú mesiace október a november. WHO odporúča očkovanie predovšetkým tehotným ženám, deťom od šesť mesiacov do päť rokov, osobám 65-ročným a starším, osobám s chronickými ochoreniami dýchacích ciest, srdcovocievneho systému, metabolickými, renálnymi a imunitnými poruchami a zdravotníckym pracovníkom.

Chrípková sezóna sa každý rok začína s príchodom októbra. Svetová zdravotnícka organizácia určila, že trvá od 40. kalendárneho týždňa roka do 18. kalendárneho týždňa nasledujúceho roka. Je charakteristická zvýšenou chorobnosťou na akútne respiračné ochorenia vrátane chrípky a jej podobných ochorení. Medzi akútne respiračné ochorenia patria ochorenia ako nádcha, angína, zápal prínosných dutín, hrtana, hltana, priedušiek, priedušnice a zápal pľúc.