Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Peniaze na vyvlastnenie poisťovní by sa dali využiť lepšie, tvrdí SDKÚ

Podpresdeda SDKÚ-DS Vialiam Novotný Foto: TASR/Martin Baumann

Peniaze by vraj mohli ísť na zvýšenie platov pre zdravotníkov, modernizáciu nemocníc pre pacientov a nižšie doplatky na lieky pre chorých a dôchodcov.

Bratislava 23. augusta (TASR) - Opozičná SDKÚ-DS rozumie rozhorčeniu občanov nad zámerom vlády vyplatiť stovky miliónov eur ako odškodné pre vlastníkov súkromných zdravotných poisťovní (ZP). Ako tvrdí podpredseda strany Viliam Novotný, tieto peniaze by sa v zdravotníctve dali omnoho lepšie využiť na zvýšenie platov pre zdravotníkov, modernizáciu nemocníc pre pacientov a nižšie doplatky na lieky pre chorých a dôchodcov.

"Nerozumiem, prečo pán premiér hazarduje s peniazmi ľudí. Akoby sa riadil príslovím Z cudzieho krv netečie," vyhlásil Novotný. SDKÚ–DS preto vyzýva občanov, aby nenaleteli rôznym fámam, ktoré zámerne či z nevedomosti šíria aj niektorí politici, ako sa dá obísť ústavou garantovaný nárok na primeranú náhradu pri vyvlastnení.

"Jediný spôsob, ako zabrániť vyplácaniu súkromných firiem z peňazí občanov, je zastaviť ďalší z ideologických pokusov Smeru-SD a Roberta Fica so zdravím v podobe vytvorenia štátneho monopolu v zdravotnom poistení. Nezmyselný projekt vyvárania jednej zdravotnej poisťovne neprinesie ani lepšie zdravotníctvo, ani viac zdravia pre ľudí na Slovensku," zdôraznil Novotný.

Na druhej strane SDKÚ-DS nerozumie, prečo signatári memoranda proti finančnému odškodneniu súkromných zdravotných poisťovní, ktorí vo štvrtok (22. 8.) rokovali s ministerkou zdravotníctva Zuzanou Zvolenskou (nominantka Smeru-SD), podporujú vytvorenie jednej zdravotnej poisťovne, ktorá "lepšie zdravotníctvo neprinesie". "Zrejme sú už z celej situácie zmätení, keďže vláda Roberta Fica problémy nerieši, ale ako vidíme, ich komplikuje a vnáša do nich stále väčší chaos," myslí si Novotný.

Verejnosti zároveň pripomína, že zákaz zisku zdravotných poisťovní za prvej Ficovej vlády a následná prehratá medzinárodná arbitráž stáli občanov zatiaľ 26,8 milióna eur. "Toľko zaplatilo ministerstvo financií právnikom zastupujúcim Slovensko v týchto sporoch, pričom táto suma z mesiaca na mesiac rastie, keďže spory pokračujú ďalej," dodal Novotný.

Zástupcovia signatárov memoranda proti finančnému odškodneniu súkromných zdravotných poisťovní vo štvrtok na ministerstve zdravotníctva neuspeli so svojím návrhom. Ten hovorí o tom, aby štát akcionárov súkromných zdravotných poisťovní prechodom na unitárny systém verejného zdravotného poistenia finančne neodškodňoval. Signatári navrhujú prechod z odvodového systému na daňový model.