Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Zdravotné poisťovne začínajú posielať ročné zúčtovania poistného

Ilustračné foto VšZP. Foto: TASR - František Iván

Zdravotné poisťovne sú povinné vykonať ročné zúčtovanie poistného za minulý rok do konca septembra tohto roka, v prípade osôb s odkladom podania daňového priznania sa termín posúva o mesiac neskôr.

Bratislava 29. júna (TASR) – Zdravotné poisťovne začínajú v týchto dňoch posielať ročné zúčtovanie poistného za minulý rok prvým poistencom. Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) už tak robiť začala, súkromné Dôvera a Union ZP sa na to chystajú.

VšZP pošle ročné zúčtovanie vyše 503.000 poistencom. "Prvých 90.000 výsledkov dostanú fyzické osoby a prioritne sa doručia prostredníctvom Ústredného portálu verejnej správy do elektronických schránok aktivovaných na doručovanie," priblížila Ivana Štefúnová z oddelenia komunikácie.

Súkromná zdravotná poisťovňa Dôvera vykoná ročné zúčtovanie poistného približne 300.000 poistencom. "Prvé výsledky ročných zúčtovaní začneme odosielať už v prvej polovici júla. Ako prvé vykonávame ročné zúčtovanie samostatne zárobkovo činným osobám, u ktorých evidujeme príjmy z podaných daňových priznaní za rok 2021," uviedol pre TASR PR špecialista zdravotnej poisťovne Matej Štepianský.

Súkromná Union zdravotná poisťovňa plánuje poslať prvé výsledky ročných zúčtovaní poistného do konca týždňa. "Výsledky ročných zúčtovaní bude Union ZP zasielať priebežne. Ako prví dostanú výsledky samostatne zárobkovo činné osoby," spresnila pre TASR hovorkyňa poisťovne Beáta Dupaľová Ksenzsighová. Keďže informácie o príjmoch z finančnej správy dostáva zdravotná poisťovňa priebežne, nevie povedať, koľkým poistencom bude celkovo ročné zúčtovanie vykonávať. "Možno predpokladať, že to bude podobné číslo ako minulý rok, okolo 150.000 ročných zúčtovaní," doplnila hovorkyňa.

Zdravotné poisťovne sú povinné vykonať ročné zúčtovanie poistného za minulý rok do konca septembra tohto roka, v prípade osôb s odkladom podania daňového priznania sa termín posúva o mesiac neskôr. Posielajú ich napríklad podnikateľom či samoplatiteľom. Ak výška preplatku alebo nedoplatku nedosiahne najmenej päť eur, povinnosť odviesť nedoplatok ani vrátiť preplatok nevzniká.

Platiteľ poistného môže podať námietky proti výkazu nedoplatkov či nesúhlasné stanovisko k oznámeniu o výsledku ročného zúčtovania do 15 dní odo dňa jeho doručenia. "Po uplynutí termínu začína plynúť 45-dňová lehota, v rámci ktorej je povinnosť zaplatiť nedoplatok a zdravotná poisťovňa po zúčtovaní vzájomných pohľadávok a záväzkov musí vrátiť preplatok," vysvetlila Štefúnová.