Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Aj ostatní zdravotníci potrebujú zákon o platoch, pripomínajú odbory

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Anton Szalay napísal ministerke Zuzane Zvolenskej list, v ktorom ju upozorňuje na nutnosť prijatia zákona o odmeňovaní zamestnancov zdravotníckych zariadení.

Bratislava 4. októbra (TASR) - Po tom, čo nespokojné sestry stanovali tri dni pred Úradom vlády, pripomína potrebu riešenia platovej otázky všetkých zdravotníkov Slovenský odborový zväz zdravotníctva a sociálnych služieb (SOZZaSS). Jeho šéf Anton Szalay napísal ministerke Zuzane Zvolenskej list, v ktorom ju upozorňuje na nutnosť prijatia zákona o odmeňovaní zamestnancov zdravotníckych zariadení.

"Diagnostika a liečba pacienta je tímová práca, každý má svoju úlohu, každý je svojím spôsobom nenahraditeľný. Keď sa separátne riešia mzdové požiadavky len dvoch skupín zamestnancov, aj keď ide o dve najvýznamnejšie skupiny a aj v prípade, že sú ich požiadavky plne oprávnené, je to voči všetkým ostatným zamestnancom diskriminačné," píše v liste Szalay.

Výsledkom sú podľa neho narušené vzťahy na pracoviskách a nevraživosť jednej profesie voči iným zamestnancom. Upozorňuje, že dôsledky si pritom odnáša aj pacient.

Šéf najväčšieho odborového zväzu v zdravotníctve priznáva, že ak by zákony o mzdách lekárov a sestier neboli schválené, znamenalo by to vážne riziko ich hromadného odchodu do zahraničia, čomu bolo nutné zabrániť. "Jedna vec je však zákon schváliť a celkom iná zabezpečiť finančné prostriedky pre jeho naplnenie," poznamenal.

Szalay v liste Zvolenskej vyčíta, že odbory mali od nej pôvodne prísľub prípravy zákona o odmeňovaní zamestnancov zdravotníckych zariadení, ale jej vyhlásenia sa postupne menia. Pýta sa preto, či si aj ostatní zdravotníci majú od sestier prenajať stany, aby si niekto všimol, že aj oni sú pre systém dôležití.