Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Zdravotnícke odbory píšu poslancom, chcú pre sektor viac peňazí

Zuzana Zvolenská Foto: TASR/Štefan Puškáš

Zuzana Zvolenská počas minulého týždňa potvrdila, že o návrhu rozpočtu pre zdravotníctvo sa s ministerstvom financií rokuje.

Bratislava 7. októbra (TASR) - Organizácie zdravotníkov by chceli na budúci rok vidieť v zdravotníctve viac peňazí. Po tom, čo na zvýšenie sadzby za štátnych poistencov vyzvala Slovenská lekárska komora (SLK), Slovenský odborový zväz zdravotníctva a sociálnych služieb sa obracia v liste s rovnakou požiadavkou na poslancov NR SR. Podľa návrhu štátneho rozpočtu by sadzba mala byť na základnej úrovni, ktorú garantuje zákon, a to štyri percentá z vymeriavacieho základu. Zdravotníci chcú aspoň 5,5 percenta.

"Sme si vedomí ekonomických možností štátu, napriek tomu sme toho názoru, že predkladateľ návrhu podcenil situáciu v rezorte zdravotníctva, nedomyslel možné dôsledky reštrikčného rozpočtu na fungovanie zdravotníckych zariadení, postavenie jeho zamestnancov a v konečnom dôsledku na rozsah a kvalitu poskytovanej zdravotnej starostlivosti," píše v liste zákonodarcom šéf odborového zväzu Anton Szalay. Poukazuje pritom aj na zadlženosť nemocníc či potrebu riešenia platovej otázky zdravotníkov.

Financiám pre zdravotníctvo sa venoval aj nedávny snem Slovenskej lekárskej komory, ktorého delegáti podľa prezidenta komory Mariana Kollára prijali návrh rozpočtu s rozhorčením. Upozornil, že medziročne tak bude štát za svojich poistencov platiť menej, výpadok má byť asi 80 miliónov eur. "Tomuto stavu nepomôžu ani rôzne prepočty o náraste odvodov od zamestnancov, živnostníkov a podnikateľov," tvrdí komora. O potrebe dofinancovania rezortu hovoria aj zástupkyne sestier či lekárske odbory.

Šéfka rezortu zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru-SD) počas minulého týždňa potvrdila, že o návrhu rozpočtu pre zdravotníctvo sa s ministerstvom financií rokuje. Či by však mohlo dôjsť k nejakým zmenám, konkretizovať nechcela, vyjadrí sa až ku konečnému návrhu.

Rezort zdravotníctva by na budúci rok mal zo štátneho rozpočtu dostať vyše 1,3 miliardy eur. Ako vyplýva z návrhu štátneho rozpočtu, väčšina z tejto sumy, takmer 1,21 miliardy eur, by mala ísť na platby za poistencov štátu. Podľa súčasného návrhu tak plánuje štát za svojich poistencov na budúci rok zaplatiť menej, viac peňazí má prísť od ekonomicky aktívnych osôb. V tomto roku od nich prišlo menej zdrojov, ako počítal štátny rozpočet.