Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Zdravotnícke zariadenia dlhujú SP na poistnom viac ako 168 mil. eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR Marko Erd

Dlh od konca minulého roka tak klesol takmer o 74 miliónov eur.

Bratislava 26. augusta (TASR) – Zdravotnícke zariadenia v pôsobnosti Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR a transformované zdravotnícke zariadenia dlžili Sociálnej poisťovni (SP) na konci júna 2020 viac ako 168,6 milióna eur. Dlh od konca minulého roka tak klesol takmer o 74 miliónov eur. Vyplýva to z informácie Sociálnej poisťovne, ktorú vláde SR predstavili na jej stredajšom zasadnutí.

Z materiálu vyplýva, že pokles bol spôsobený postúpením pohľadávok Sociálnej poisťovne na spoločnosť Debitum začiatkom roka 2020 vo výške viac ako 123 miliónov eur za odplatu vo výške viac ako 109 miliónov eur. Pohľadávky voči zdravotníckym zariadeniam v pôsobnosti Ministerstva zdravotníctva SR dosiahli k 30. júnu 2020 výšku viac ako 154 miliónov eur, čo predstavuje 91,8 percenta z celkového objemu pohľadávok voči všetkým sledovaným zdravotníckym zariadeniam. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom sa pohľadávky voči týmto zdravotníckym zariadeniam zvýšili takmer o 14,5 milióna eur.

Nárast pohľadávok z titulu neplatenia mesačných odvodov v súčasnosti eviduje Sociálna poisťovňa pri desiatich zdravotníckych zariadeniach v pôsobnosti Ministerstva zdravotníctva SR. Konkrétne ide o Univerzitnú nemocnicu Bratislava, Univerzitnú nemocnicu L. Pasteura Košice, Univerzitnú nemocnicu Martin, Fakultnú nemocnicu J. A. Reimana Prešov, Fakultnú nemocnicu Trnava, Fakultnú nemocnicu s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica, Národný ústav detských chorôb Bratislava, Fakultnú nemocnicu Žilina, Detskú fakultnú nemocnicu Košice a Národnú transfúznu službu SR Bratislava.

Pohľadávky voči transformovaným zdravotníckym zariadeniam dosiahli ku koncu júna tohto roka výšku takmer 14 miliónov eur, čo predstavuje 8,2 percenta z celkového objemu pohľadávok voči všetkým sledovaným zdravotníckym zariadeniam. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom sa pohľadávky voči týmto zdravotníckym zariadeniam zvýšili takmer o 939 miliónov eur. Nárast pohľadávok z titulu neplatenia mesačných odvodov v súčasnosti eviduje Sociálna poisťovňa pri transformovaných zdravotníckych zariadeniach, ktorými sú Nemocnica s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach, Nemocnica s poliklinikou v Považskej Bystrici, Nemocnica s poliklinikou Myjava, Nemocnica s poliklinikou Nové Mesto nad Váhom, Nemocnica s poliklinikou Ilava, Všeobecná nemocnica s poliklinikou Veľký Krtíš a Sanatórium Tatranská Kotlina.