Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Zdravotnícky výbor odporučil schváliť zmeny v liekovej politike

Ilustračné foto Foto: TASR/Svätopluk Písecký

Po pár mesiacoch má byť koniec aj vernostným systémom na lieky na recept.

Bratislava 20. novembra (TASR) - Poslanci parlamentného zdravotníckeho výboru dnes odobrili zmeny v reforme liekovej politiky, ktorá sa realizovala za bývalej vlády. Výbor odporučil plénu schváliť návrh novely zákona o liekoch, ako aj návrh novely zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov. Diskusia na výbore k týmto bodom nebola, keďže opoziční poslanci sa ho nezúčastnili v reakcii na zablokovanie mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR o odvolaní ministra spravodlivosti Tomáša Boreca.

Poslanci na výbore schválili aj poslanecký návrh predsedu výboru Richarda Rašiho (Smer-SD), ktorý reagoval na snahu ministerstva zdravotníctva umožniť lekárňam dávať pacientom zľavy na doplatkoch. Ako vyplýva z pozmeňujúceho návrhu k novele zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, zľava bude môcť byť maximálne polovica z doplatku.

Spomínané dve právne normy prinášajú zmeny v cenotvorbe liekov, ktorých cena by po novom na Slovensku nemala byť vyššia ako priemer troch najnižších cien v Európskej únii. V súčasnosti nesmie byť vyššia ako druhá najnižšia. Zmena má nastať aj v systéme nákupu vakcín na povinné očkovanie a depotných antipsychotík, ktoré sa vyjmú z osobitného režimu. Tie si teraz lekári nakupujú sami.

Po pár mesiacoch má byť koniec aj vernostným systémom na lieky na recept. Ministerstvo zdravotníctva totiž v návrhu novely zákona o liekoch zavádza opätovný zákaz vernostných systémov a prináša tiež zákaz sieťových lekární. Právna norma stanovuje aj pravidlá pre vývoz liekov zo Slovenska, čím sa má zabrániť ich vývozu do zahraničia.