Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Zdravotné poisťovne vrátia na doplatkoch za lieky státisíce eur

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Poistenci dostanú peniaze automaticky na účet alebo poukážkou.

Bratislava 17. marca (TASR) - Zdravotné poisťovne vrátia doplatky za lieky za štvrtý štvrťrok 2012 tisícom zdravotne postihnutých a dôchodcov. Zdravotné poisťovne by im v rámci ochranného limitu na doplatky za lieky mali vrátiť státisíce eur. Poistenci dostanú peniaze automaticky na účet alebo poukážkou, nie je potrebné o ne žiadať.

Všeobecná zdravotná poisťovňa pošle naspäť doplatky za lieky 23.517 poistencom, vráti im 448.206 eur. "Zdravotná poisťovňa má do 90 kalendárnych dní od skončenia daného štvrťroka automaticky zaslať príslušnú sumu poistencovi priamo na bankový účet alebo poštovou poukážkou na adresu, ktorú má poistenec nahlásenú v informačnom systéme," povedala hovorkyňa poisťovne Dana Gašparíková.

Zdravotná poisťovňa Dôvera pošle peniaze z doplatkov 5886 poistencom, celkovo pôjde o sumu 112.213 eur. "Najvyšší vrátený doplatok dosiahol výšku 246,57 eura," uviedla PR špecialistka poisťovne Monika Šimunová. Poukázala, že podľa odhadov Dôvery mohlo až trištvrte milióna jej poistencov vlani ušetriť na doplatkoch za lieky do 20 eur, ak by viac užívali generiká. Významná úspora by sa týkala aj ďalších tisícov poistencov, upozornila. Union zdravotná poisťovňa zatiaľ údaje o doplatkoch za lieky spracováva.

Zdravotné poisťovne vracajú peniaze v rámci ochranného limitu siedmykrát. Podľa novely zákona platnej od apríla 2011 vzniká poistencovi nárok na vrátenie doplatku vtedy, ak za štvrťrok prekročí limit, 45 eur v prípade starobného dôchodcu a 30 eur v prípade zdravotne ťažko postihnutej osoby, o viac ako tri eurá. Nižšie sumy sa pripočítajú do nasledujúceho kvartálu. Počet liekov, na ktoré sa limit vzťahuje, sa od decembra 2011 rozšíril. Sú tak do neho zakotvené všetky lieky, ktorých úhradu čiastočne hradí poisťovňa.

Informácia o doplatku za najlacnejší náhradný liek je uvedená v opatrení Ministerstva zdravotníctva SR, to je k nahliadnutiu v každej verejnej lekárni. Lepšej orientácii občanov v tejto problematike môže prispieť aj lieková kalkulačka, ktorú možno nájsť na webovej stránke ministerstva. Pacientom v tejto problematike poradí aj web Dôvery www.vyhodnelieky.sk.