Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Zvolenská vyčíta Uhliarikovi spoplatnenie parkovísk pred nemocnicami

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská a jej predchodca, poslanec KDH Ivan Uhliarik Foto: TASR/ Martin Baumann

Jej predchodca jej zase odkázal, aby sa na neho stále nevyhovárala.

Bratislava 19. novembra (TASR) - Za spoplatnenie parkovísk pred bratislavskými nemocnicami v Ružinove a Petržalke má byť podľa ministerstva zdravotníctva zodpovedný aj bývalý šéf rezortu Ivan Uhliarik (KDH). Ministerka Zuzana Zvolenská (nominat Smer-SD) ho dnes vyzvala, aby vysvetlil svoj súhlas so zmluvou o prenájme parkovísk súkromníkovi. Jej predchodca jej zase odkázal, aby sa na neho stále nevyhovárala.

"Túto nevýhodnú zmluvu podpísal so súhlasom exministra jeho nominant na poste riaditeľa Univerzitnej nemocnice Bratislava Miroslav Bucha dva dni pred Vianocami v roku 2011, v čase, keď nemala vláda dôveru. Rozhodnutie podpísať zmluvu padlo aj napriek tomu, že bývalý minister vtedy inicioval kontrolu, ktorá v procese výberu súkromnej firmy zistila pochybenia," uviedla hovorkyňa rezortu Zuzana Čižmáriková. Súhlasom mal Uhliarik obrať nemocnicu o zisk i možnosť rozhodnúť, či sa bude parkovanie platiť.

"Ministerka zdravotníctva by sa po takmer dvoch rokoch vo funkcii mohla naučiť, aké sú jej kompetencie a svoju neschopnosť riadiť veci v zdravotníctve zakrýva sústavným vyhováraním sa na predchodcu," reagoval bývalý šéf rezortu Uhliarik s tým, že za zmluvy v nemocniciach sú zodpovedné ich manažmenty. Zvolenskej odkázal, že minister rieši zmluvy na ministerstve, ako napríklad licencie pre záchranky, kde ona zlyhala.

"Ministerka vymenovala za riaditeľa UNB Miroslava Bdžocha, ktorý bol v čase podpisu zmluvy o prenájme parkovacích priestorov zástupcom riaditeľa UNB, a teda ako člen najvyššieho manažmentu nemocnice vedel o každom detaile zmluvy. Na mieste Z. Zvolenskej by som si ho zavolal na koberček a v prípade, ak by nevedel vypovedať túto zmluvu, odvolal by som ho," povedal Uhliarik.

Poznamenal, že ak to ministerka nedokáže, budú klebety o tom, že rezort neriadi, asi pravdivé. Podotkol, že on riaditeľa, ktorý mu nevedel vysvetliť podpísané zmluvy, odvolal. Ministerka však podľa svojich slov nechápe, prečo by mala odvolať riaditeľa za to, že jeho bývalý riaditeľ podpísal "nevýhodnú" zmluvu.

"M. Bdžoch bol v tom čase námestníkom pre zdravotnú starostlivosť pre chirurgické výkony, čo je odborná pozícia. Nemal žiadny dosah ani vplyv na rozhodovanie o nakladaní s majetkom UNB ani na podpisovanie zmlúv týkajúcich sa tejto oblasti," uviedla hovorkyňa nemocnice Petra Stano Maťašovská. Poukázala na to, že súčasný riaditeľ po svojom nástupe inicioval množstvo právnych úkonov, aby v súvislosti s touto zmluvou ochránil záujmy nemocnice a skorigoval následky krokov predchádzajúceho vedenia. Podľa vedenia nemocnice došlo k podpisu zmluvy v čase, keď nebol dôvod takýmto spôsobom nakladať s majetkom nemocnice.

Ministerstvo podľa Čižmárikovej spolu s UNB využili všetky dostupné právne cesty, ako zmluvu o prenájme parkovísk vypovedať. "Zo záverov Úradu pre verejné obstarávanie a zo šetrenia okresnej prokuratúry vyplýva, že zmluva je platná. Ak by nemocnica zmluvu vypovedala bez relevantného právneho dôvodu alebo ju neplnila, vystavila by sa hrozbe platenia škody a ušlého zisku, ktorý by prevýšil milión eur," upozornila.