Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Štát dá na zdravotníctvo na budúci rok menej

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská Foto: TASR/Martin Baumann

Ako vyplýva z návrhu štátneho rozpočtu, ktorý dnes schválila vláda, celkovo by však v sektore malo byť viac prostriedkov.

Bratislava 10. októbra (TASR) - Štát dá na budúci rok na zdravotníctvo menej peňazí ako v tomto roku.

Ako vyplýva z návrhu štátneho rozpočtu, ktorý dnes schválila vláda, celkovo by však v sektore malo byť viac prostriedkov. Očakáva sa, že viac peňazí do systému prinesú ekonomicky aktívni poistenci prostredníctvom odvodov na verejné zdravotné poistenie. Podľa šéfky rezortu Zuzany Zvolenskej (nominant Smer-SD) by tak malo byť v zdravotníctve na budúci rok viac asi o 90 miliónov eur.

Ako poznamenala ministerka po rokovaní kabinetu, tento rok nie je s rozpočtom pre svoj rezort úplne spokojný asi nikto. Poukázala však na to, že sa podarilo zachovať celkový objem peňazí pre zdravotníctvo. "Nehovorím, že to bude ľahký rok, ale myslím si, že záväzky, ktoré sme už nejakým spôsobom dojednali, budeme vedieť naplniť aj ďalej," skonštatovala Zvolenská.

Do zdravotníctva má ísť na budúci rok zo štátneho rozpočtu vyše 1,2 miliardy eur. Väčšinu z tejto sumy majú predstavovať platby za štátnych poistencov, sadzba poistného bude štvorpercentná. Štát plánuje na budúci rok zaplatiť za svojich poistencov, teda dôchodcov, študentov či matky na materskej dovolenke, 1,15 miliardy eur. Štát platí poistné asi za tri milióny ľudí.

Celkové príjmy v systéme verejného zdravotného poistenia by na budúci rok mali dosiahnuť 4,23 miliardy eur. To predstavuje 2,29-percentný rast oproti schválenému rozpočtu na tento rok. Celkové výdavky sa predpokladajú na úrovni 3,88 miliardy eur.

Rozpočet príjmov z poistného od ekonomicky aktívnych osôb nadväzuje na septembrovú prognózu daňových príjmov. Príjmy od ekonomicky aktívnych osôb, vrátane ročného zúčtovania poistného v roku 2014, majú rásť o 2,45 percenta na úroveň 2,71 miliardy eur.