Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Zdravotníkom bude pomáhať zvládať ich psychický stav nová aplikácia

Na snímke spoluatuor aplikácie StressApp Matúš Kucbel počas tlačovej konferencie Národného onkologického ústavu (NOÚ) na tému Verejné uvedenie a spustenie bezplatnej mobilnej aplikácie pre zdravotníkov, mapujúcej ich duševný stav v aktuálnej pandemickej situácii 7. apríla 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Aplikácia pomôže zmerať si a vyhodnotiť závažnosť prežívaného stavu a príznakov vo vzťahu k možnej akútnej stresovej poruche, depresii alebo úzkosti, vysvetlí výsledky a odporučí kroky prvej pomoci.

Bratislava 7. apríla (TASR) – Nová bezplatná mobilná aplikácia StressApp bude zdravotníckym pracovníkom pomáhať zvládať ich psychický stav. V stredu ju za prítomnosti lekárky a členky Výboru Národnej rady SR pre zdravotníctvo Andrey Letanovskej (Za ľudí) predstavili na pôde Národného onkologického ústavu (NOÚ).

Koaličná poslankyňa poukázala na to, že najmä v poslednom roku, poznačenom pandémiou nového koronavírusu, si zdravotníci a pomáhajúce profesie prešli ťažkým obdobím, v ktorom pracovali veľa, ťažko a dlhšie. Tí sa podľa jej slov mali niekedy problém podeliť o svoje pocity, emócie a zážitky s rodinou či pacientmi samotnými a neraz sa ocitli pod stresom.

Vznik aplikácie podporila Slovenská komora psychológov. Jej prezidentka Eva Klimová vysvetlila, že vznikla iniciatíva, ktorá sa rozhodla zmapovať prostredníctvom psychodiagnostických sebaposudzovacích škál, používaných v celom svete, psychický stav zdravotníckych pracovníkov, ktorí sú pri svojej práci permanentne vystavení riziku nákazy.

Na snímke psychologička Eva Klimová počas tlačovej konferencie Národného onkologického ústavu (NOÚ) na tému Verejné uvedenie a spustenie bezplatnej mobilnej aplikácie pre zdravotníkov, mapujúcej ich duševný stav v aktuálnej pandemickej situácii 7. apríla 2021 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Výskum na Slovensku realizovali v dvoch fázach, a to v júni minulého roka a v januári tohto roka. Ten odhalil, že zdravotníci, ktorí boli v kontakte s pacientmi pozitívnymi na ochorenie COVID-19, zažívali väčší nárast depresie, úzkosti či napríklad akútnej stresovej poruchy.

Aplikácia pomôže zmerať si a vyhodnotiť závažnosť prežívaného stavu a príznakov vo vzťahu k možnej akútnej stresovej poruche, depresii alebo úzkosti, vysvetlí dosiahnuté výsledky, odporučí kroky prvej pomoci a ponúkne kontakt na odborníka, a to na psychológa či psychoterapeuta.



Zatiaľ je dostupná pre systém Android a je anonymná. Do budúcna by mohla byť určená širokej verejnosti. Jej vznik finančne podporila Nadácia EPH.